Dokumentarni film “Labinska republika”

Ne propustite u ponedjeljak, 1. ožujka na Prvom programu u 20:10 dokumentarni film Labinska republika. Dokumentarni film otkriva temelje i odjek glasovitog ustanka labinskih rudara iz 1921. godine, koji se smatra jednim od prvih organiziranih antifašističkih otpora u svijetu.

Lokalna filmska ekipa, sastavljena od potomaka rudara i sudionika Labinske republike, istražuje socijalni kontekst i ideološku konotaciju koju je povijesni događaj kroz jedno stoljeće poprimio. Bunt rudara postao je dio identiteta grada Labina te inspirirao niz kulturnih i umjetničkih inicijativa koje i danas ponosno šire glas o labinskom ustanku iz 1921. Iza mitološke slike i političke ideologije dugo vremena ostale su skrivene vrijednosti Labinske republike koje i danas mogu biti uzor u borbi za bolji i pravedniji svijet: multikulturalnost, jedinstvo i hrabrost.

Redatelj i direktor fotografije Goran Načinović, scenarist Toni Juričić, autor glazbe Sanel Isanović. Ilustracije i animacije potpisuje Vibor Juhas.

Narator je Ljubomir Hlobik, montažer i vizualni efekti Goran Načinović, a producentica Bianca Dagostin. Urednik je Ivica Dlesk.

Produkcija: Level 52 za HRT, 2021.

Emisiju na području RH pratite i preko multimedijske usluge HRTi.


Izvor: https://hrtprikazuje.hrt.hr/dokumentarci/labinska-republika-680227


Odgovori