Umro poznati poljski redatelj Andrzej Wajda


Poljski redatelj Andrzej Wajda (1926-2016) umro je 9. listopada u 90. godini. U svojim filmovima tematizirao je niz povijesnih i suvremenih tema obrađujući ključne točke poljske povijesti 20. stoljeća (posebno Drugi svjetski rat, Varšavski ustanak, Katyn, komunističko razdoblje, Wałęsu…).


 



 


Poljski redatelj Andrzej Wajda umro je u nedjelju u dobi od 90 godina, javili su poljski mediji.


 


Wajda se proslavio trilogijom filmova “Pokoljenje” o sazrijevanju mladića u ratnim uvjetima, “Kanal” s radnjom u vrijeme varšavskog ustanka 1944. i “Pepeo i dijamanti” o izbijanju sukoba u Poljskoj nakon Drugog svjetskog rata.


 


Potom slijede “Čovjek od mramora“ o “heroju rada“ iz socijalističkih pedesetih, “Čovjek od željeza“ o štrajkovima iz 1980., te “Katyn“ i “Walesa, čovjek od nade“.


 


Uvijek politički angažiran, Wajda je na neki način svojim filmovima ispisivao povijest Poljske u drugoj polovici 20. stoljeća.


 


Godine 2000. godine dobio je Oskara za istaknut doprinos filmskoj umjetnosti, a 1981. Zlatnu palmu za “Čovjeka od željeza”.


 


Wajda je umro od zatajenja pluća, nakon što je hospitaliziran prije nekoliko dana.


 


Izvor: Hina


 




ANDRZEJ WAJDA Gigant istočnoeuropske kulture, jedan u nizu moćnih Poljaka našeg vijeka

 


Piše: Nenad Polimac

 


11.10.2016.

 


http://www.jutarnji.hr/kultura/film-i-tv/andrzej-wajda-gigant-istocnoeuropske-kulture-jedan-u-nizu-mocnih-poljaka-naseg-vijeka/5124090/

 


Andrzej Wajda, Film i ostatak svijeta. Autobiografija


 


Preveo Jasmin Novljaković


 


Autobiografski zapisi glasovitoga filmskog redatelja Andrzeja Wajde ne prikazuju samo njegov životni put od naivnog dječaka u predvečerje Drugoga svjetskog rata do mudrog starca, nego i daju sliku kinematografije u teškim uvjetima realnog socijalizma, napose u doba ratnog stanja u Poljskoj u osamdesetima.


 


Osim na filmu Wajda je dugo radio i u kazalištu, a kao mladić studirao je slikarstvo te je cijeloga života radio crteže.


 


U ovoj knjizi progovara o nizu svojih suradnika i prijatelja umjetnika, pa čitatelj može saznati mnogo o poljskoj i europskoj kulturnoj sceni druge polovice dvadesetog i početka našeg stoljeća.


 


Andrzej Wajda (1926), poljski filmski redatelj, autor niza filmova i dobitnik brojnih međunarodnih filmskih nagrada, među ostalima i Oscara za životno djelo.


 


http://srednja-europa.hr/knjiga_andrzej-wajda-film-i-ostatak-svijeta-autobiografija_193.html


 



 


Filmski leksikon 


 


Wajda, Andrzej 


 



http://film.lzmk.hr/clanak.aspx?id=2029








Odgovori