Simpozij i izložba o Napolenovom generalu Slivariću


Hrvatsko-francuski general Marko Slivarić – izložba


 


Grad Pleternica domaćin je Međunarodnog simpozija o Napoleonovom generalu Marku Slivariću, rođenom Pleterničaninu. Povodom rođendana generala, 12. listopada, osim Simpozija, otvoriti će se izložba u trajanju od mjesec dana u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica. Prilika je ovo za početak  velike međunarodne suradnje Francuske i Hrvatske, spajajući gradove Gignace i Pleternicu, kroz lik Pleterničanina Marka Slivarića. Suorganizator ovog značajnog događaja je Veleposlanstvo Francuske Republike u Hrvatskoj.


 


Simpozij se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih poslova, a samu izložbu postavit će Claude Grbeša, glavni tajnik Veleposlanstva RH u Bruxellesu zajedno s Gradskim muzejom Požega.  Nakon Simpozija otkriti će se dvojezična turistička ploča posvećena brigadnom generalu Slivariću, uz cestu koja vodi Vrčin Dolu.


 


Na izložbi će biti izloženi povijesni dokumenti u originalu, što je posebnost same izložbe, a moći će se vidjeti plemićka povelja Marka Slivarića pristigla iz Muzeja grada Zagreba, dokumenti iz Francuskog vojnog arhiva, plemićka odora,  izvorni dokumenti iz Arhiva Grada Antibesa, Anali iz Francuskog instituta u Zagrebu i mnogi drugi vrijedni povijesni izlošci. Na samom Simpoziju očekuju izlagati će Mario Kalan, začetnik cijele ideje te poznati francuski povjesničari. Izložba koja će na dan Simpozija, 12. listopada, biti svečano otvorena, ostat će otvorena za javnost mjesec dana, a za grupe je moguće organizirati posjet uz prigodnu prezentaciju (najave na 034/251-045 ili e-mail: hkcp@hkcp.hr ).


 


Izvor: http://hkcp.hr/?p=1017


 


 


Dodatne informacije:


 


 http://pozeskidnevnik.hr/kultura/2171-simpozij-i-izlozba-o-generalu-slivaricu-u-pleternici-ce-biti-izlozeni-originalni-dokumenti-iz-pariskog-vojnog-arhiva.html


 


 


 


Odgovori