Predstavljanje knjige Sandija Blagonića “Istrijani protiv Istrana. Diskurzivna konstrukcija identiteta i simbolička natjecanja” u Puli


U ponedjeljak, 10. listopada 2016., s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula (Kandlerova 39) održat će se predstavljanje knjige “Istrijani protiv Istrana. Diskurzivna konstrukcija identiteta i simbolička natjecanja” autora dr. sc. Sandija Blagonića. Knjiga analizira proizvodnju istarskog regionalnog identiteta od strane političkih elita devedesetih godina prošloga stoljeća pri čemu autor odgovara na pitanja o glavnim čimbenicima koji su utjecali na jačanje iskazivanja regionalnog identiteta na području hrvatskog dijela Istre tijekom 1990-ih te o mehanizmima kojima je taj identitet izgrađivao i prerađivao. Knjigu će predstaviti professor emeritus Miroslav Bertoša, dr. sc. Ivona Orlić te autor dr. sc. Sandi Blagonić, a moderator će biti Ivan Žagar, prof. Organizator predstavljanja je Istarsko povijesno društvo u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula.


 


Iz recenzije:


 


Sandi Blagonić je suvereno ispisao jednu od rijetkih sveobuhvatnih političko-antropoloških studija u nas, upućujući na jedan aspekt raslojenosti hrvatskog društva krajem 20. stoljeća onkraj sveprisutnoga diskursa etno-nacionalne solidarnosti i sloge, ali i na međusobnu uvjetovanost nacionalnog i regionalnog diskursa. Stoga će ova knjiga bez sumnje biti zanimljiva širemu krugu čitatelja koje zanima recentna hrvatska povijest i politika.


 


O autoru:


 


Sandi Blagonić, rođen je 1972. godine u Puli. Diplomirao je etnologiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirao na istom fakultetu s temom “Geneza i razvoj subetničkih skupina u Istri od 16. stoljeća do danas”. Doktorirao je s temom “Objektiviranje identiteta u socijalnoj i političkoj mobilizaciji periferije”. U svojoj je profesionalnoj karijeri uz niz stručnih i znanstvenih članaka objavio pet knjiga: “Zoom politikon: eseji o igračima hrvatske javne scene” (2003.),  uz Maria Kovača i Predraga Madžarevića “Big brother: 100 dana ispred ekrana” (2004.), “Kad Hrvati marširaju” (2007.), “Od Vlaha do Hrvata: Austrijsko-mletačka politička dihotomija i etnodiferencijski procesi u Istri” te “Istrijani protiv Istrana: diskurzivna konstrukcija identiteta i simbolička natjecanja”. Njegov istraživački interes je vrlo širok: od kolektivnih identiteta, nacionalizma do antropologije hrane i popularne kulture. Do sada je objavio i dvjestotinjak tekstova (kolumni, komentara, polemika, intervjua) u nizu tiskovina u Hrvatskoj i regiji: kolumnist je Večernjeg lista (2003), Iskon.hr 2005-2007, objavljivao je u Nacionalu, Slobodnoj Dalmaciji, Oslobođenju, Glasu Istre, portalima Jutarnjeg lista, Novosti, indexa.hr, e-novinama, t-portala. Dvije je  godine (između 2009. i 2012.) bio vanjskim suradnikom Odsjeka za povijest Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na kolegiju “Teorije nacionalizma i etničnosti”. Zaposlen je na u pulskoj područnoj jedinici Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci.


 


Pozivnica: http://ipd-ssi.hr/wp-content/uploads/2016/10/Pozivnica1.pdf


 


Izvor: http://ipd-ssi.hr/




Odgovori