Povcast.hr: Odgovor Wikipedije na revizionizam hrvatske inačice

Na portalu Povcast.hr Filip Šimunjak u prilogu “Odgovor Wikipedije na revizionizam hrvatske inačice” piše o novostima s tim u vezi, kao i vlastitom iskustvu.

Hrvatska inačica Wikipedije proteklih se godina više puta našla pod povećalom javnosti, najrecentnije po pitanju kategorizacije koncentracijskog logora Jasenovac kao “radnog logora” pozivajući se na višestruko kritiziranu knjigu Igora Vukića. Bio je to tek najzvučniji slučaj u nizu “malih bitaka” koje su se godinama vodile na hrvatskoj Wikipediji s revizionistima koji su – kao što se nedavno i dokazalo – namještanjem izbora došli do administratorskih pozicija i nametali revizionističke stavove i vlastite ideološke projekcije u enciklopedijske natuknice koje bi trebale težiti prema objektivnosti.

U zadnjih nekoliko godina cijeli niz autora na Wikipediji – uključujući i autora ovih redaka – našao se u poziciji “borbe s vjetrenjačama”. Njihovi ispravci bili bi poništeni, dijelili su im se žuti i crveni kartoni, višesatna uređivanja nastala na temelju višednevnih/tjednih istraživanja nestajala su jednim klikom administratora kojemu se sadržaj nije svidio. Takvim praksama je, barem se tako za sada čini, konačno došao kraj. Naime, krovna organizacija Wikipedije izdala je globalnu zabranu (eng. global ban) jednom od vodećih administratora “revizionističke struje”, Kuburi.

Cijeli članak dostupan je na poveznici:


Iz medija:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/kuburin-pad-dobio-je-globalnu-blokadu-a-njegovi-se-sljedbenici-sada-bez-vode-povlace-15046719


https://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatska-wikipedija-konacno-prestaje-biti-ustasko-ruglo/2262043.aspx


Odgovori