Predstavljanje pretiska glagoljaške knjige „Misal hruacki” Šimuna Kožičića Benje


Pretisak glagoljskoga misala Šimuna Kožičića Benje iz 1531. godine Misal hruacki s transliteracijom i komentarima bit će predstavljen u četvrtak, 6. listopada 2016. godine, u 12 sati, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.


 


Na predstavljanju će govoriti urednik izdanja prof. dr. sc. Mateo Žagar te recenzenti akademici Anica Nazor i Stjepan Damjanović.


 


Riječ je o pretisku glagoljskoga misala Šimuna Kožičića Benje iz 1531. godine, objavljenome u nakladi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Sveučilišne knjižnice Rijeka. Primjerak prema kojem je objavljeno darovano izdanje čuva se u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i jedan je od sveukupno 15 primjeraka sačuvanih do danas, od kojih se još četiri nalaze u Hrvatskoj.


 


Za vjernost izvorniku pobrinula se majstorska radionica zagrebačke tiskare ITG, a projekt su novčano potpomogli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel gradske uprave za kulturu, Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Zaklada Nacionalne i sveučilišna knjižnice u Zagrebu.


 


Izvor:


 


http://www.nsk.hr/predstavljanje-pretiska-glagoljaske-knjige-misal-hruacki-simuna-kozicica-benje/





Odgovori