Prijave za Mirovne studije 2016-2017.


Mirovni studiji 2016-2017. 


 


 


Prijave za Mirovne studije 2016-2017 otvorene su od 23. rujna do 10. listopada. Mirovni studiji su obrazovni program Centra za mirovne studije i ustanove Mirta, provode se u kontinuitetu od 1997. godine. I ove godine uključujemo nove nemirne građane koji žele doprinijeti izgradnji društva s više pravde, a manje društvenih i ekonomskih nejednakosti. Program traje od listopada do lipnja, predavanja se održavaju utorkom i četvrtkom u popodnevnim satima. Pridružite se!


 


Mirovni studiji su interdisciplinarno područje koje stvara obrazovni, istraživački i politički potencijal za nenasilnu društvenu promjenu. Mirovni studiji se oslanjaju na postojeće teorije i prakse, kako bi shvatili uzroke nasilnih sukoba, razvili pristupe za zaustavljanje nasilja, rata i teških kršenja ljudskih prava i utjecali na izgradnju pravednog mira koje ide pod ruku s izgradnjom pravednih sustava koji se odupiru direktnom i strukturnom nasilju, opresiji i isključivanju, te promišljaju i grade alternative.


 


Negativan mir shvaćen kao odsustvo nasilja, rata i održavanje ravnoteže straha, proširujemo konceptom pozitivnog mira – orijentacijom na uklanjanje uzroka sukoba. Pored teorija, strategija i poznavanja javnih politika, na Mirovnim studijima se artikuliraju postojeće aktivističke prakse i potiču novi oblici rada na društvenoj promjeni.


 


Voditelji i gosti predavači su dobri poznavatelji pojedinih područja, teorija i politika, osobe s direktnim aktivističkim iskustvom te motivacijom za artikuliranje, organiziranje i sudjelovanje u promjenama.


 


Na Mirovnim studijima koristimo pristupe interdisciplinarnog, participativnog i iskustvenog učenja koji pretpostavljaju da su procesi koje analiziramo kompleksniji od jedne znanstvene discipline, da svatko dolazi s određenim iskustvom i znanjem, a da nas informirana razmjena znanja i iskustva, uz kritičko propitivanje osnažuju za djelovanje. Teorije se propituju u kombinaciji s praktičnim i iskustvenim učenjem kroz analize tekstova i medijskih sadržaja, diskusije, prezentacije, rad u manjim skupinama, igre uloga i druge iskustvene vježbe, oluje ideja, barometre stavova i brojne druge metode koje osnažuju za djelovanje.


 


Kao neformalni obrazovni program Mirovni studiji se provode pri Centru za mirovne studije u kontinuitetu od 1997., a u radnoj godini 2016 -17. priprema se 250 sati radionica, predavanja, praktičnih radova i javnih dijaloga.


 


Moduli i kolegiji 2016-2017


 


I: Uvod u mirovne studije


 


1.Uvod u mirovne studije: Suvremeni izazovi


 


2.Uvod u mirovno obrazovanje


 


3.Razumijevanje i transformacija sukoba


 


4.Uvod u nenasilno djelovanje


 


 


II: Ljudska prava


 


5.Uvod u ljudska prava (vrijednosti, mehanizmi zaštite, praksa)


 


6. Spol-rod-queer


 


 


III: Izgradnja mira


 


7. Uvod u izgradnju mira


 


8. Suočavanje s prošlošću


 


9. Ljudska sigurnost


 


IV: Suzbijanje rasizma i ksenofobije


 


10. Postkolonijalizam i migracije


 


11. Emancipacija kulturnog pluralizma u vrijeme izbjeglištva


 


V: Društvena solidarnost


 


12. Globalno društvo i održivi razvoj


 


13. Ekonomska nejednakost i radnička prava


 


14. Feministički pokreti i prakse


 


15. Aktivističke prakse i društvena promjena


 


Dodatne informacije:


 


http://www.cms.hr/hr/mirovni-studiji/mirovni-studiji-2016-2017





Odgovori