Izložba “Istra Istria memento – izbor iz fundusa Zbirke starih razglednica” u Zagrebu


Otvorenje izložbe “Istra Istria memento – izbor iz fundusa Zbirke starih razglednica”, 4. listopada 2016.


 


mjesto održavanja: Muzej grada Zagreba, Opatička 20


datum: 04.10.2016.


otvorenje: 19.00 sati


organizator: Muzej grada Zagreba, Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell’Istria


 


 


Muzej grada Zagreba i Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell’Istria


 


imaju čast pozvati vas na otvorenje izložbe


 


Istra Istria memento – izbor iz fundusa Zbirke starih razglednica


 


u utorak, 4. listopada 2016., u 19.00 sati


 


Muzej grada Zagreba


 Opatička 20


 


http://www.mgz.hr/


 



 


IZLOŽBA


 


04.10.2016 – 30.10.2016


 


Istra Istria memento – izbor iz fundusa Zbirke starih razglednica


 


 


Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell’Istria, gostovanje u Muzeju grada Zagreba


 


 


 Koncepcija izložbe: Gordana Milaković


Oblikovanje izložbe i plakata: Sanja Pecirep


 Koordinatorica: Dubravka Zaninović Stančec, MGZ


 


 


 


 Izložbom Istra Istria memento – izbor iz fundusa Zbirke starih razglednica prvi put predstavljamo javnosti dio iznimno bogatoga fundusa jedne od brojčano i sadržajno najvećih zbirki Povijesnoga i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell’Istria. Zbirka starih razglednica osnovana je 1991. godine, a detaljno planiranom i uspješno realiziranom otkupnom politikom danas u fundusu ima oko 14.000 razglednica koje su prostorno i tematski vezane uz Istru od kraja 19. stoljeća do 1970-ih godina.


 


 Bečka je poštanska uprava 1. listopada 1869. godine izdala prvu službenu dopisnicu pod nazivom Correspondenz-Karte, a mi u fundusu imamo takvu vrstu dopisnice koja je već 24. listopada 1869. godine odaslana iz Pule! Glavninu fundusa čine razglednice nastale u vrijeme zlatnog doba razglednica (1897. – 1918.), koje odlikuje raznovrsnost motiva i vrhunska kvaliteta tiska. Najstarije su tiskane tehnikama litografije, kromolitografije i ksilografije, kasnije i svjetlotiskom. Te su tehnike omogućavale kvalitetnu reprodukciju originalnog dizajna, a uz to se ulagalo izuzetno mnogo napora i ručnog rada u bojanje i pripremu svake pojedine razglednice tako da one predstavljaju mala umjetnička djela.


 


 Njemačke litografske radionice bile su i kvalitetom i cijenom vodeće u svijetu do kraja 19. stoljeća, a najvažnija su tiskarska središta bili Leipzig, Dresden, Berlin, Frankfurt, Nürnberg i München. U Zbirci starih razglednica čuva se mnoštvo razglednica istarske tematike koje su izdali najpoznatiji njemački nakladnici, kao što su Stengel & Co., Markert & Sohn (Dresden) te glasoviti Dr. Trenkler & Co., Louis Glaser (Leipzig), Purger & Co. (Dresden) i dr.


 


 


 Krajem 19. stoljeća javljaju se i pulski nakladnici (A. Bonetti, M. Fischer, M. Clapis, F. W. Schrinner, G. Fano, G. Costalunga, Rudolf Marincovich, Josip Krmpotić) koji su jednako kvalitetno do 1920-ih godina tiskali visoke naklade tematski najraznovrsnijih razglednica. Istovremeno i dva pulska fotografska atelijera – Flora i Ideal – tiskaju razglednice po svojim fotografskim predlošcima.


 


 Gotovo je svako istarsko mjesto već u prvom desetljeću 20. stoljeća imalo svoje izdavače razglednica, tako da su bogatu djelatnost razvili Josip Novak i Pasquale Ivich (Pazin), Federico Greatti, Adolfo Vicich i Giacomo Greatti (Poreč), Nicolo Daveggia i Giovanni Signori (Rovinj), Gius. Picciola i Antonia V. Parreto (Umag), Luigi Parentin i Carlo Verginella (Novigrad), Giorgio Rottini i Maria Fabiani (Buzet), Antionio Tagliapietra (Buje), T. Vladislovich i G. Valcini (Labin). Razglednice s istarskim motivima tiskali su i brojni talijanski izdavači, kao što su npr. Vittorio Stein (Trst i Venecija), I. Stein (Trst), G. Stokel & Debarba (Trst), A. Cadel (Trst), Cesare Capello (Milano) i dr.


 


 U geografskom se smislu za Zbirku starih razglednica prikupljaju razglednice koje se tematski odnose na onaj teritorij Istre koji je tijekom povijesti ulazio u sastav upravne jedinice Istre, a danas se nalazi u tri države – Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Upravo je teritorijalna zastupljenost bila osnova za ovu izložbu pa su tako svaki grad, mjesto i selo, čiju razglednicu imamo u fundusu, predstavljeni najmanje jednim primjerkom. Izložbenim su cjelinama predstavljeni: Pula i okolica, Pazin i okolica, Buzet i okolica, Rovinj i okolica, Poreč i okolica, Buje i okolica, Muggia, Kopar i okolica, Labin i okolica, Liburnija i otoci. Motivi na izloženim razglednicama su pretežno panorame, vedute, ulični i seoski prizori. U Zbirci starih razglednica postoji još bezbroj raznih motiva, jer gotovo da ne postoji tema koja nije oslikana na razglednici, k tome u mnogo varijacija.


 


 Razglednice predstavljaju izuzetnu muzejsku građu, osebujnu vizualnu relikviju društvene stvarnosti. One su nezaobilazan izvor za proučavanje društvene, kulturne i gospodarske povijesti, etnologije, povijesti urbanizma i arhitekture, konzervatorsko-restauratorske radove i zaštitu spomenika, povijest jezika i dr.


 


 Gordana Milaković





Odgovori