Slušaonica – „Madam Butterfly“ Giacoma Puccinija pod vodstvom Monice Priante


Povodom izvedbe opere Madam Butterfly u režiji Pier Luigi Pizzija u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, prof. Priante će nas uz slušanje djela uputiti u najvažnije elemente tragične ljubavne priče jednog “leptira”. Predavanje je namijenjeno ljubiteljima glazbe ali i onima koji se po prvi puta žele približiti svijetu opere. Često se smatra kako je opera jedan od najkompleksnijih oblika izvedbenih umjetnosti. Različiti elementi opere (pjesma, glazba, poezija, drama, pripovijedanje, slikanje, ples) čine ju bogatim i fascinantnim oblikom umjetnosti, ali i izuzetno složenim i kompliciranim za izvedbu.


 


Ipak, opera objedinjuje glazbu i naraciju, a teme su oduvijek bile fascinantne i dirljive. Ljubavnici, osveta, žrtve, nevjere, žudnja za moći, povijesni događaji, samoubojstva i ubojstva, zabranjene ljubavi, samo su neki od motiva koji su inspirirali generacije skladatelja i libretista. Prilika je ovo da se na zabavan i uzbudljiv način prepriča jedno od najpoznatijih i najomiljenijih Puccinijevih opera.


 


Monica Priante je diplomirala povijest europske civilizacije na Università Cattolica del Sacro Cuore u Milanu. Kao stipendistica Europske unije, nastavila je svoja znanstvena istraživanja u Zagrebu gdje je 2013. doktorirala modernu i suvremenu povijest na Hrvatskim studijima. Njeno polje istraživanja odnosi se na talijansku i europsku kulturnu povijest 19. stoljeća. Surađivala je s nekoliko hrvatskih sveučilišta te s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu. Trenutno predaje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.


 


Predavanje će biti održano na hrvatskom jeziku.


 


 


Informacije


 


Datum:  Ponedjeljak, 3. listopada 2016.


 


Vrijeme: 18:00


 


Ulaz: slobodan


 


Mjesto: Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Zagreb


 


 


 


Izvori:


 


http://www.iiczagabria.esteri.it/iic_zagabria/hr/


 


http://www.hnk.hr/madame-butterfly-u-povodu-25-obljetnice-osnutka-talijanske-unije/


 


http://www.kgz.hr/hr/knjiznice/knjiznica-i-citaonica-bogdana-ogrizovica/72


 


 


Odgovori