Pulski gladijatori najbolji u Europi

HRT

 

Autor: Slađana Bukovac/T.V.

 

29. 09. 2016.   http://magazin.hrt.hr/354153/pulski-gladijatori-najbolji-u-europi

 

 

Pulska gladijatorska škola Spectacula gladiatoria pobijedila je na europskom natjecanju gladijatora nedavno održanom u Tivoliju pokraj Rima. Osvojili su trofej Hercules Viktor i time se vinuli u sam vrh europskog modernoga gladijatorstva.

 

Turnir je održan u sklopu Idi Adrianensi, najznačajnije manifestacije eksperimentalne arheologije u Italiji. U lokalnom amfiteatru borba se vodila između četiri gladijatorske škole koje su pozvane na turnir prema kriterijima dosadašnjeg rada i uspješnosti nastupa. Ocjenjivala se povijesna autentičnost, tehnička izvedba i autentičnost borbe, te reakcija publike.

 

Spectacvla gladiatoria započela je sa radom 2013. godine i tradicionalno je nositelj programa Spectacvla Antiqva, programa koji u dvanaestak manifestacija tijekom ljeta puni pulski Amfiteatar s preko 22.000 posjeta domaćih i stranih gostiju, te je postao razlog dolaženja u Pulu i Arenu, a uzimajući u obzir samofinanciranje cjelokupnog projekta i broj ciljanih posjeta, nadišao je slične projekte u Hrvatskoj i Europi.

 

Uvjeti gladijatorskog rada promijenili su se od rimskih vremena. Danas su osigurani, i za svoje nastupe primaju honorar. Nisu bačeni u Arenu da prežive, već da ožive drevna vremena.



Odgovori