Iz donacije Tomislava Šole – izložba „Duh mjesta“

Oproštaj od 2020. godine i ulazak u novu godinu MDC je obilježio virtualnom izložbom „Duh mjesta”. Odabrano je 39 dijapozitiva iz donacije bivšeg ravnatelja MDC-a i umirovljenog profesora Tomislava Šole, autora građe koju je godinama koristio u svojim izlaganjima i predavanjima. Kadrovi snimljeni diljem europskog i sjevernoameričkog kontinenta te Indije u razdoblju od početka 1980-ih do kasnih 1990-ih u osvrtu kustosice iščitavani su kroz prizmu 2020., godine izolacije, socijalne distance, lokalnih katastrofa i opće nesigurnosti.

Prazne ulice i interijeri, mjesta gotovo bez ljudi i scene koje asociraju na osamljenost, u nekim slučajevima i napuštenost, bile su jedan od kriterija odabira snimki. Istovremeno ti isti prizori mogu predstavljati i potencijalni psihički bijeg u sigurnost tijekom vremena kada i egzistencija postaje nesigurna. U tome se ogleda dualizam i varijabilno tumačenje nekog prizora, koje je ovisno o kontekstu te iskustvima i stanju uma samog promatrača. Štoviše, promjenjiv je i sam duh nekog mjesta.

Izložba je ostvarena zahvaljujući Tomislavu Šoli koji je MDC-u donirao nekoliko tisuća dijapozitiva na kojima su zabilježeni interijeri i eksterijeri brojnih muzeja, njihovi postavi i izložbe, baštinski objekti i lokaliteti, povijesno-kulturne cjeline, ali i oni kojima je autor na marginama svojih putovanja bilježio viđeno. Dijapozitivi su većinom njegovo autorsko djelo, uz manji broj onih koje je nabavio u muzejima tijekom posjeta. Digitalizacija dijapozitiva započela je skeniranjem prve serije od oko 1500 dijapozitiva u proljeće 2020., u doba prvog lockdowna te nekoliko dana nakon potresa koji je oštetio brojne zagrebačke građevine.

Utvrđivanje mjesta i vremena nastanka pojedinih snimaka na kojima ti podatci nisu bili zabilježeni predstavljalo je izazov u čijem su, ponekad dugotrajnom, svladavanju korištene prednosti suvremenih tehnologija. Ponajviše su tu pomogli Google alati – tražilica, slike, karte, Street View, prevoditelj koji je korišten za prijevode natpisa i aplikacija Google objektiv. Međutim, otvorila se i mogućnost za suradnju s inozemnim muzejima. Virtualna izložba postavljena je na platformu Google Sites, koja, iako ima ograničene mogućnosti i mane, predstavlja jedan od besplatnih alata pomoću kojeg se može prezentirati građa.

Nekoliko stotina dijapozitiva iz donacije Tomislava Šole trebalo bi uskoro biti dostupno na MDC-ovom online katalogu, a tijekom 2021. planira se i odabir digitaliziranih dijapozitiva za nove virtualne izložbe i projekte, kao i nastavak digitalizacije ostatka donirane građe. (Zrinka Marković)

Izvor:

https://mdc.hr/hr/mdc/publikacije/newsletter/newsletter-12-1-2021/


Odgovori