Predstavljanje knjige Duška Petrovića “Izbjeglištvo u suvremenom svijetu”


Poziv na Tribinu „Paralelni svjetovi“ i predstavljanje nove knjige iz biblioteke Bookmarker Naklade Ljevak


 


 


dr. sc. Duško Petrović


 


IZBJEGLIŠTVO U SUVREMENOM SVIJETU


 


Od političkoteorijskih utemeljenja do biopolitičkih ishoda


 


 


Sudjeluju:


 


dr. sc. Duško Petrović, etnolog


 


dr. sc. Tomislav Pletenac, etnolog


 


Kristijan Vujičić, urednik


 


 


Tribina će se održati u ponedjeljak, 26. rujna 2016. u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb.


 


 

Knjiga Izbjeglištvo u suvremenom svijetu predstavlja originalan interdisciplinarni doprinos razumijevanju aktualnih prijepora oko pitanja migracije i izbjeglištva, kako u hrvatskom, tako i u europskom i globalnom kontekstu, ali i zanimljiv pregled teorijskog promišljanja fenomena izbjeglištva u posljednjih nekoliko desetljeća. Budući da je pitanje izbjeglištva, azila i imigracije jedno od najvažnijih tema današnjice, kako u političkom diskursu, tako i u znanstvenim istraživanjima i promišljanjima pitanja identiteta, subjektiviteta, „reguliranja“ društva, biopolitike i „upravljanja“ populacijom – riječ je o važnom i pravovremenom djelu.


 


 


Na tribini će o knjizi i fenomenu izbjeglištva razgovarati dvojica etnologa s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: autor knjige Duško Petrović i Tomislav Pletenac. Tribinu uređuje i vodi Kristijan Vujičić.


 


 


„Djelo ima izniman znanstveni doprinos, kako po relevantnosti u domaćoj znanstvenoj zajednici nedovoljno zastupljene teme, tako i po opsegu teorijskoga dometa te vrijednosti neposredno dobivene empirijske građe i njezinom analitičkom uklapanju.“


 


dr. sc. Ines Prica, znanstvena savjetnica na Institutu za etnologiju i folkloristiku


 


Izvori: 


 


http://www.kgz.hr/hr/knjiznice/knjiznica-i-citaonica-bogdana-ogrizovica/72


 


http://www.ffzg.unizg.hr/etno/


 


http://www.ljevak.hr/knjige/knjiga-21563-izbjeglistvo-u-suvremenom-svijetu


 


Odgovori