Izložba “Blago srednjeg vijeka – arheološki nalazi iz Poljske” u Zagrebu


Arheološki muzej u Zagrebu


 


http://www.amz.hr


 


 


 Blago srednjeg vijeka – arheološki nalazi iz Poljske


 


Organizator izložbe: Državni arheološki muzej u Varšavi (Państwowe Muzeum Archeologiczne w Warszawie) i Arheološki muzej u Zagrebu


 


Autori izložbe: Andrzej Piotrowski, Magdalena Ruszkowska, Joanna Żołkowska


 


Koordinatorica izložbe: Maja Bunčić


 


Grafičko oblikovanje i priprema: Roman Chojnowski, Jowita Kiepas-Szaniawska


 


Prijevod: Anna Kinecka (engleski), Maja Silov Tovernić (poljski)


 


Tehnička realizacija postava: Roman Chojnowski i tehnička služba AMZ-a


 


Vrijeme trajanja: 26. 9.-11. 12. 2016.


 


Opseg: 478 predmeta izloženih u 12 vitrina, 24 panoa


 


Vrsta: gostujuća izložba, arheološka


 


Korisnici: sve skupine posjetitelja


 


Arheološka izložba Blago srednjeg vijeka – arheološki nalazi iz Poljske prikazuje 478 jedinstvenih nalaza pronađenih prilikom arheoloških istraživanja provedenih u prošlome stoljeću. Riječ je o srebrnim, brončanim, staklenim i zlatnim predmetima od kojih su mnogi bogato ukrašeni, a neki se na ovoj izložbi prvi put izlažu. Predmeti se čuvaju u zbirkama Državnog arheološkog muzeja u Varšavi, a potječu s arheoloških lokaliteta u Poljskoj, Bjelorusiji i Ukrajini.


 


Postav se sastoji od 12 cjelina koje prikazuju pojedine kategorije nalaza poput prstena, različitih tipova naušnica, narukvica, perli i ogrlica, relikvijarnih križeva i križeva privjesaka, fibula (broševa), sljepoočničarki, staklenih ukrasa, kopči itd. Prekrasna ostava nakita pronađena u Borucinu (središnja Poljska) highlight je ove izložbe. Izloženi predmeti datiraju se većinom u razdoblje od 11. do 13. stoljeća. Izložba je popraćena panoima na kojima se nalaze opisi kategorija nalaza, opći podaci o izložbi i zbirkama te opisi procesa izrade nakita.


 


Ova je izložba prvi put postavljena u Varšavi 2007. godine, a nakon toga gostovala je u nekoliko gradova u Njemačkoj, Norveškoj i Irskoj.


 


Izvor:


 


http://www.amz.hr/naslovnica/virtualna-setnja/povremene-izlozbe/2016/blago-srednjeg-vijeka-arheoloski-nalazi-iz-poljske.aspx


Odgovori