Kojin Karatani, “Struktura svjetske povijesti – od načina proizvodnje do načina razmjene”

Knjiga Kojina Karatanija je pokušaj ponovnog promišljanja povijesti društvenih formacija, ali iz perspektive načinā razmjene. Do sada se to u marksizmu poduzimalo iz perspektive načinā proizvodnje – iz perspektive toga tko posjeduje sredstva za proizvodnju. Načini proizvodnje smatrali su se “ekonomskom bazom”, a ono političko, vjersko i kulturno smatralo se ideološkom nadgradnjom. Marksisti su vjerovali da će ideološke nadgradnje kao što su država ili nacija prirodno odumrijeti kada se ukine kapitalistička ekonomija, ali stvarnost je njihova očekivanja iznevjerila i nisu uspjeli u pokušajima da se obračunaju s državom i nacijom.


O KNJIZI

„Monumentalna i provokativna, sinteza Kojina Karatanija svjedoči o dramatičnom ponovnom rađanju univerzalne povijesti; ona to čini ujedinjavanjem tradicija – ekonomije, politike, društvene imaginacije – koje se sve više pokazuju jalovima ako se razvijaju zasebno. Njegovo je čitanje marksovskih načina proizvodnje (Marxove teorije univerzalne povijesti) kao povijesti načina razmjene heretično je i revizionističko. Njegova rasprava o naciji i svjetskom carstvu umjesto bezbrojnih debata o globalizaciji nudi transformativni odnosno revolucionarni okvir. I konačno, Karatanijevo praktično i teorijsko iskustvo suradnje otvara političke perspektive koje daju ideju i snagu u trenutku kad je lijevoj politici, čini se, svugdje ponestalo daha.“

— Fredric Jameson



KOJIN KARATANI rodio se 1941. u Amagasaki, gradu između Osake i Kobea. Na tokijskom sveučilištu studirao je ekonomiju i englesku književnost, a kasnije i predaje književnost na Sveučilištu Hosei u Tokiju. Godine 1975. pozvanje na Sveučilište Yale kao gostujući profesor japanske književnosti; tamo upoznaje Paula de Mana i Frederica Jamesona. Devedesetih godina redovito predaje na Sveučilištu Columbia. Autor je dvadesetak knjiga na japanskom jeziku (uglavnom iz područja književne eorije i kritike), a najpoznatiji je po svojim američkim izdanjima: Origins of Modern Japanese Literature; Architecture as Metaphor; Language, Number, Money, te Transcritique: On Kant and Marx.


AUTOR: Kojin Karatani

PREVELA: Mirjana Paić-Jurinić

BIBLIOTEKA: Rad i misao

JEZIK: hrvatski

IZDAVAČI: Jesenski i Turk, Drugo more

GRAFIČKI UREDNIK: Oleg Šuran

GODINA IZDANJA: 2020.

ISBN: 978-953-222-907-3


Biblioteka Rad i misao objavljuje naslove koji program Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture smještaju u teorijski i istraživački kontekst i pridonose razumijevanju rada u suvremenom društvu kroz različite perspektive.

Biblioteka Rad i misao dio je programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Programski pravac Dopolavoro Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 financiran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.


Izvor: https://drugo-more.hr/kojin-karatani/


Odgovori