Izložba “Albert Camus – Samoća i solidarnost”

U suradnji s Institut Français de Croatie i Arhivom Albert Camus povodom 60. obljetnice smrti Alberta Camusa (1913.-1960.) od 1. prosinca 2020. do 10. siječnja 2021. u Francuskom institutu (Preradovićeva 5, Zagreb) donosimo izložbu portreta i obiteljskih fotografija iz osobnih arhiva Alberta Camusa koja je inspirirana knjigom Solitaire, solidaire (Editions Michel Lafon, 2009.) koju je napisala njegova kćerka Catherine Camus.

U sklopu izložbe bit će prikazan i film Albert Camus, tragedija sreće / Albert Camus, la tragédie du bonheur (r. Jean Daniel & Joël Calmettes, Francuska, 1999., 55′).

“Tijekom četrnaest godina života s ocem, on mi je otvorio putove koji su mi omogućili da živim i preživim. I danas mi se život čini okrutnim, ali i nevjerojatno bogatim i lijepim. Dozvolio mi je da vidim. Dijelim tu privilegiju – i svog oca – s mnogima drugima. Sretna sam zbog toga. Radeći četrdeset godina u upravljanju njegovim radom, primila sam tisuće pisama iz cijelog svijeta. O kojoj god se civilizaciji, kulturi ili temi radilo, svim je ovim pismima zajedničko jedno: bratska ljubav prema Camusu. Želim reći da zanimanje koje on pobuđuje nije samo intelektualno, postoji nešto tako instinktivno, nesebično i neposredno poput prijateljstva. To je zato jer se on nikad nije odvajao od drugih. Napisao je: ‘Istina je da nitko ne može umrijeti u miru ako nije učinio sve što je potrebno da drugi žive.’ I borio se, često sam, protiv svih oblika ugnjetavanja. Ugnjetavanje može biti nametnuto od države i lako ga je prepoznati, ali nalazi se i u ozračju vremena: ‘Postoji teror jer su ljudske vrijednosti zamijenjene vrijednostima prezira i učinkovitosti, a volja za slobodom željom za dominacijom. Više nismo u pravu jer smo pravedni i velikodušni, u pravu smo jer smo uspjeli. Težnja za uspjehom navodi ljude da druge koriste kao sredstvo.’ Moj otac je s tim drugima, svima onima, najbrojnijima, koji svjesno i ustrajno rade ono što moraju svaki dan. U anonimnosti “.

Catherine Camus

Izvor:


Izložba “Albert Camus, samoća i solidarnost” produljena je do 18. siječnja!

https://www.facebook.com/InstitutFrancaisZagreb/


Iz medija:

https://www.jutarnji.hr/kultura/knjizevnost/albert-camus-zabrinuti-nobelovac-pobunjenog-duha-i-kreativnog-neposluha-15040306

https://www.tportal.hr/kultura/clanak/od-siromasne-cetvrti-alzira-do-nobelove-nagrade-tko-je-zaista-bio-albert-camus-autor-kultnog-stranca-20201217

https://kritika-hdp.hr/hr/tema/odabrala-katarina-luketic


Odgovori