Marijan Lipovac, Jana Radić, “Dobro ugođena politika: sjećanja Stjepana Radića mlađeg”

Knjiga “Dobro ugođena politika – Sjećanja Stjepana Radića mlađeg”, autora Marijana Lipovca i Jane Radić, donosi sjećanja Stjepana Radića (1928.-2010.), pijanista, glazbenog pedagoga i političara, unuka i imenjaka osnivača HSS-a i prvog demokratski izabranog vođe hrvatskog naroda.

Stjepan Radić mlađi od djetinjstva je pokazivao talent za glazbu istovremeno odrastajući u ozračju političkih napetosti i progona kojima je bila izložena njegova obitelj i on sâm. Činjenica da je bio unuk i imenjak Stjepana Radića, odredila je njegov život tijekom kojeg se glazba kao njegova profesija neprestano isprepletala s politikom.

Nakon uspješne pijanističke i profesorske karijere, dolaskom višestranačke demokracije, uključio se u aktivnu politiku kao jedan od obnovitelja HSS-a te u samostalnoj Hrvatskoj postao saborski zastupnik, potpredsjednik Hrvatskog sabora i počasni predsjednik HSS-a.

Sjećanja Stjepana Radića mlađeg, upotpunjena brojnim prilozima i sjećanjima njegovih suvremenika, zanimljivo su biografsko štivo, ali i dragocjen i vjerodostojan izvor za hrvatsku političku i društvenu povijest 20. stoljeća, kao i za noviju povijest hrvatske glazbe.

Izvor i dodatne obavijesti:

http://www.sandorf.hr/blogitem.php?item_id=350&tag=Dobro%20ugo%C4%91ena%20politika&type=4

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/stjepan-radic-mladi-zamjerao-je-tudmanu-preveliku-autoritarnost-i-uvjerenost-u-svoju-povijesnu-misiju-sto-je-smatrao-posljedicom-tudmanova-odgoja-u-vojnickom-i-komunistickom-duhu-foto-20201219


Odgovori