‘Mali ratnik’ Tihomira Horvata najbolji rukopis s temom Sigetske bitke


Društvo hrvatskih književnika


 


Rukopis Tihomira Horvata ‘Mali ratnik – Roman za mlade’ proglašen je u ponedjeljak u Društvu hrvatskih književnika (DHK) najboljim rukopisom pristiglim na natječaj za povijesni roman s temom Sigetske bitke.


 


 Prosudbeno povjerenstvo ocijenilo je kako je Horvatov roman istodobno višeslojno i vrlo čitljivo djelo uvjerljivih dijaloga i unutrašnjih monologa. “Rukopis se oslanja na povijesne podatke potkrijepljene planom Sigeta iz 1566. godine, zapise komornika Nikole Šubića Zrinskog Franje Črnka koji je preživio bitku i mnoštvo zanimljivih detalja iz života branitelja u opkoljenom gradu”, istaknulo je povjerenstvo dodavši kako uz dramatične trenutke bitke, roman donosi više drugih, suvremenih paralelnih radnji koje rasvjetljavaju važne trenutke u životu nekolicine mladih ljudi koji se stjecajem okolnosti upoznaju.


 


 Horvat je, smatra povjerenstvo, povezao njihove sudbine, ispričao kako se sa smrću junački suočavaju bolesnik na onkološkom odjelu i djevojka koja je u njega zaljubljena, kao i mladić s traumom zlostavljanja iz djetinjstva koji uspijeva pobijediti svoj strah.


 


 Mladi zajedno rade na obilježavanju godišnjice Sigetske bitke tako što sudjeluju u snimanju 3D virtualnog filma i na različite načine kreativno doprinose ovome poslu, podsjeća povjerenstvo i dodaje kako se jedna od paralelnih radnji koja objedinjuje sve ostale bavi fantastičnim mogućnostima literature i suvremene tehnologije da oživi davno vrijeme i pokuša, barem kroz ljudski um, u već odigranom povijesnom događaju nešto izmijeniti, razumjeti ga ljudskije.


 


 Po ocjeni povjerenstva u romanu postaje jasno da je junaštvo i prije 450 godina i danas složeni pojam, da nije izumrlo već da kroz povijest krije različita lica i mnogo humanosti.


 


 Pobjednički rukopis bit će tiskan kao izdanje DHK, a autoru pripada i nagrada od 20 tisuća kuna.


 


 Preporuku za objavu dobili su i rukopis Tomislava Bašića “Otok” te Zvonimira Obradovića “Sloboda, čast, domovina”.


 


 Bašićev “Otok” je, smatra prosudbeno povjerenstvo zanimljiv povijesni roman nadahnut dvjema obljetnicama: 450. obljetnicom Sigetske bitke i 950. obljetnicom grada Šibenika. Autor je, kako je istaknulo povjerenstvo, vješto glavnim junakom povezao dvije vrlo udaljene lokacije, ponudivši uvjerljiv dokument vremena kroz neplaniranu životnu pustolovinu glavnoga junaka.


 


 Obradovićeva “Sloboda, čast, domovina”, inspiriran je čuvenom Sigetskom bitkom, ali autor u njemu prikazuje i politički, vojni, kulturni i društveni život u Kraljevini Hrvatskoj i na bečkom dvoru sredinom šesnaestog stoljeća.Roman je, tvrdi povjerenstvo, ponajviše zanimljiv zbog psihološke karakterizacije likova, napose se to odnosi na lik bana Nikole Šubića Zrinskog.


 


 U sklopu obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke DHK je raspisalo natječaj za povijesni roman posvećen spomenutoj bitci i Nikoli Šubiću Zrinskom, a namijenjen djeci i mladeži. Na natječaj je pristigao 21 rukopis, od kojih je povjerenstvo izabralo šest, među kojima su uz dobitnike bili i rukopisi Hrvoja Hitreca, Stelle Lučić, Marina Pelaića.


 


 Hina


 


http://www.culturenet.hr/




Odgovori