Promocija fotomonografije ‘Živote damo, Istru ne damo’

Promocija fotomonografije ‘Živote damo, Istru ne damo. Poslijeratne zidne parole u Istri 1946.’ održat će se u ponedjeljak, 21. prosinca, s početkom u 11 sati, u prostorijama pazinskog Kaštela.

Knjiga je rezultat višegodišnjeg istraživanja i terenskog dokumentiranja zidnih parola diljem Istre, koje su nastale krajem Drugog svjetskog rata, uoči dolaska Međunarodne komisije za utvrđivanje granice, u ožujku 1946. godine. One nastaju kao jedan od aspekata diplomatske političke borbe za granicu između Jugoslavije i Italije u Istri po završetku rata, a predstavljaju samo dio posvemašnje mobilizacije stanovništva u toj borbi.

Ovom monografijom se interdisciplinarnim pristupom obrađuje njihov etnografski, povijesni i kulturološki značaj, te se ih na ovaj način trajno čuva od neminovnog propadanja, a otvara se i prostor za njihova daljnja istraživanja i interpretacije.

Uz bogatu fotografsku građu današnjeg stanja očuvanih parola, izdanje obogaćuju i iskazi svjedoka i samih autora zidnih parola.

Autori tekstova su Ivan Smoljan, Nikolina Rusac i Eric Ušić, predgovor je napisala dr.sc. Lidija Nikočević, dok je pogovor djelo profesora Roberta Matijašića.

Suradnici na projektu su Muzej grada Pazina, Povijesni i pomorski muzej Istre te Zavičajna zbirka Enrico Depiera iz Tinjana.

Izvor:

https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=101640

https://www.emi.hr/index.php?jezik=hr


Odgovori