Filmske večeri u Močvari prikazuju dokumentarac ‘Generacija ’68’ Nenada Puhovskog


vrijeme: 14.09.2016.


 


mjesto: Zagreb; Klub Močvara, Trnjanski nasip bb


 


url: http://www.mochvara.hr/


 


 U srijedu, 14. rujna, u zagrebačkom klubu Močvara nastavlja se program ‘Filmske večeri u Močvari’, koji prikazuje dugometražni dokumentarni film ‘Generacija ’68’ redatelja Nenada Puhovskog. Uz projekciju slijedi i razgovor s autorom koji će moderirati Mima Simić na temu ‘Sve naše revolucije’. Ulaz na događaj je besplatan!


 


 Pomisao da je drugačiji svijet moguć u domaćem je društveno-političkom životu već dulje vrijeme utočište još tek luđaka i posrnulih emigranata. Ipak, negdje na pola puta između rovova 1945. i devedesetih, na ničijoj zemlji, očnjacima povijesti još uvijek odolijeva 1968., nebrojeno puta opjevana, uknjižena, filmovana – godina rođenja jedne revolucije, i mitova o njoj.


 


 Generacija ’68 Nenada Puhovskog, u filmskom i ljudskom izdanju, jedan je od mogućih drugačijih svjetova – a u Močvari će se u društvu autorskog i protagonističkog tima (obitelji?) razgovarati o snazi, potencijalima i posrtajima “1968.” – o njezinim odbljescima pola stoljeća poslije, o ostacima ideja, ideala i revolucija koji se mjere filmskom vrpcom. Što je nama 1968. i što smo mi njoj? Koje nam lekcije revolucije dijele o zajednici, i o nama samima? Kako se oblikuju revolucije ispred i iza kamere, kako se kali(o) autodoks?


 


 Redatelj, autor i producent Nenad Puhovski nedavno je u Motovunu nagrađen za “pola stoljeća izdržljivosti” u hrvatskoj kinematografiji, a u Močvari doznajte je li mu to moglo uspjeti bez molitve i ilegalnih supstanci, poručuju organizatori.


 


Program su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni centar, a više detalja potražite na Facebook događaju:


 


https://www.facebook.com/events/687451754739970/


 


 Izvor:  http://www.culturenet.hr/


 



 


Nostalgije mentora i borbe gojenaca


 


Pomutnje Lane Kosovac i Generacija ’68 Nenada Puhovskog dva su dokumentarna filma u nacionalnom natjecateljskom programu 63. Pula Film Festivala.


 


Piše: Silvestar Mileta


 


U smislu prinosa faktografiji, najveća je vrijednost Generacije ’68 svakako demistifikacijski odnos prema društvenim gibanjima koja mu se nalaze u središtu. To, međutim, ne znači da je film u potpunosti lišen mistifikacije kada je riječ o konceptualizaciji naslovnog pojma.


 


Cijeli tekst dostupan je na poveznici:


 


http://www.kulturpunkt.hr/content/nostalgije-mentora-i-borbe-gojenaca


 


 


 


Odgovori