2. Fra Ma Fu, festival novinara i reportera

Drugo izdanje Fra Ma Fu, festivala novinara i reportera, održat će se od 1. do 10. rujna u Virovitici, rodnom gradu Franje Martina Fuisa. Organizatori festivala, Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje i Hrvatsko novinarsko društvo, zajedno s partnerima Gradom Virovitica i gradskom turističkom zajednicom, pripremili su bogat stručni, kulturni, gastronomsko – turistički, glazbeni i obrazovni program.

2. Fra Ma Fu festival – Virovitica 1. – 10. rujna

http://www.hnd.hr/objavljujemo-program-2-fra-ma-fu-festivala

PROGRAM

ČETVRTAK, 1.RUJNA

TO SAM RADIO U RATU SINE
Izložba fotografija i promocija knjige
Autor:  Toni Hnojčik
Tema: Ratna reporterska fotografija
Mjesto: Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica
Vrijeme: 19:00 sati

Gosti govornici:
Dr.sc Natko Martinić Jerčić (HMDCDR), Đuro Dečak, umirovljeni general i ratni zapovjednik 127 brigade,  Saša Leković,  ratni reporter i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Darko Baronica, urednik Pakračkog lista.
Moderator: Goran Gazdek

Bit će izloženo 25 crno-bijelih fotografija A3+ formata (33×47) kojima je Hnojčik dokumentirao rat i poraće u zapadnoj Slavoniji: dekadenciju socijalizma potkraj osamdesetih, prve mitinge i osnivanje stranaka na prijelomu desetljeća, strašna razaranja 1991., povratak u razoreni Pakrac i Lipik, do oslobađanja u »Bljesku« 1995.

Hnojčik, Čeh i svojedobni praški student, dostojan je nastavljač tradicije praške škole fotografije, koja i u najtežim ljudskim situacijama traga za empatijom i solidarnošću, pa čak i humorom.  Novinari  su nazvali »dobrim duhom zapadne Slavonije«.

Njegove fotografije odišu razumijevanjem ljudskih tragedija, ali i odlučnošću da se dokumentiraju čak i najteže ratne bestijalnosti. Sve je to vidljivo na stotinama fotografija objavljenih u knjizi: tu su fotografije tijela raskomadanih granatama, ali i najsuptilniji izrazi lica opterećenih patnjom; fotografije ratnih akcija, pucnjave i ranjavanja, ali i emotivni trenuci povratka u razrušene kuće, nabijeni tugom, nadom, odlučnošću…

Fotomonografiju »To sam radio u ratu, sine – Zapadna Slavonija 1990.-1995« (261 str.) na hrvatskom i engleskom objavili su Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar Domovinskoga rata i Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Baranje i Srijema – Slavonski Brod.

MOJIH 25 GODINA OKTOBERFESTA
Izložba fotografija i promocija knjižice reportaža
Tema: Reportaža i reportažna fotografija
Autor: Mato Pejić
Mjesto: Caffe bar Pub
Vrijeme: 21:00 sat


PETAK, 2. RUJNA

SPIDER GRUPA
Obilazak tvrtke
Mjesto: Pitomača
Vrijeme: 13:00 sati

MLADI U NOVINARSTVU
Okrugli stol
Moderator: Sandra Pocrnić Mlakar
Mjesto: Hotel Šulentić
Vrijeme: 17:00 sati

Do svoje prerane smrti u dobi od 35 godina, Franjo Martin Fuis objavio je tri knjige “Tajna svjetionika svetoga Luke”, “Barek iz Šestina” i “Moja Trešnjevka” te desetak scenarija za stripove koje je crtao Andrija Maurović. Njegova drama “U ime čovječanstva” izvedena je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 1979. godine, a reportaže objavljene u zbirci “Podzemni Zagreb” 1953. godine i danas se navode kao primjer reporterskog rada i spisateljskog dara slavnog novinara.  

Djelo Fra Ma Fua povod je da na okruglom stolu Fra Ma Fu festivala raspravimo u kakvim uvjetima danas stvaraju mladi novinari i koja su njihova dostignuća. Primjećuje li se i potiče njihov talent u sredinama u kojima rade? Kao su vrednovani i imaju li priliku eksperimentirati novinarskim formama i tražiti svoj izraz, kao Fra Ma Fu,  riječju i fotografijom? Mogu li, baveći se novinarstvom, osigurati egzistenciju?

Novinarstvo je danas usmjereno na tržište i njegove zahtjeve, tako da novinari često rade u uvjetima hiperprodukcije i pojačanog pritiska. Gdje se u javnim medijima može otvoriti prostor za slobodu stvaranja i razvoj mladih novinara? Kakav su poticaj nagrade Hrvatskog novinarskog društva, koje nagrađuje mlade novinare za internet novinarstvo?

FRANJO MARTIN FUIS
Svečana akademija
Vrijeme: 19:00 sati
Mjesto: Gradska knjižnica i čitaonica
Izlaganja:
O Franji Fuisu govore: književnik Branislav Glumac,  prof.dr.sc Vladimir Kolesarć, prof.dr.scVinko Brešić, Dubravka Sabolić (Matica hrvatska Virovitica), novinar i publicista Veljko Krulčić.

BROD BEZ KOMPASA, promocija knjige

Pustolovni roman Franje Fuisa Brod bez kompasa uoči festivala izlazi u nakladi udruge Art 9. Roman je objavljivan 1938. godine na stranicama tjednika „Mickey strip“. Najavljivali su ga kao roman najuzbudljivijeg sadržaj u kojem se opisuju uzbudljive romantične pustolovine triju simpatičnih pomoraca u opasnim i neistraženim predjelima dalekih oceana i kao roman koji je pisan prema doživljajima fantastične lađe, koja je ušla u povijest tajanstvenih gusarskih galija minulih vremena. Dvije godine kasnije u dnevnom listu Novosti od 28. srpnja do 18. prosinca 1940. godine objavljena je strip adaptacija romana koju je crtao velemajstor stripovnih crteža, stripovne naracije i vizualizacije Andrija Maurović. Bio je to najambicioznijih, najdužih i najeskapističkijih projekata dvojice autora u naponu snage. Strip je također izdao Vedis.

ŠIFRA GALEB, projekcija dokumentarnog filma

SUBOTA, 3. RUJNA

 
VIROVITIČKO SUBOTNJE JUTRO
Šetnja gradom
Mjesto: Virovitica –središte grada                                                                                  
Vrijeme: 9:30

TRAGOVIMA FRA MA FUA
Rodna kuća i muzej Petra Preradovića
Mjesto:Grabrovnica                                                                                                              
Vrijeme: 12:00

Grabrovnica je tipično podravsko naselje podno Bilogore u Općini Pitomača s petstotinjak stanovnika u 137 obiteljskih kuća. Tamo je 19. ožujka 1818. godine rođen hrvatski pjesnik ilirac, krajiški general Petar Preradović koji je sudjelovao u hrvatskom ilirskom preporodu. Poznat je po svojim domoljubnim pjesmama, a posebno po pjesmama “Rodu o jeziku”, “Putnik”  Rodna kuća koju obilazimo veliko je zadnje s visokim krovištem podignuto  u 18. stoljeću. Kuća je za Vojne krajine služila kao graničarska „štacija“, a nakon razvojačenja u drugoj polovici 19. stojeća pa sve do pedesetih godina prošlog stoljeća u njoj je bila smještena lugarnica i poljoprivredna zadruga.

Muzej je otvoren 23.lipnja 1968. godine u prigodi 150. godišnjice pjesnikova rođenja. Sastoji se od dvije sobe u kojima je izloženo nekoliko originala i stotinjak fotoreprodukcija njegovih rukopisa, tekstova objavljenih u knjigama, časopisima, novinama, almanasima, zbornicima, njegovih pisama, njemu posvećenih tekstova, dokumenata o njegovom radu te reprodukcije fotografija, crteža i portreta njegove obitelji.

 
VIROVITIČKI VIDICI
Glumci za novinare
Mjesto: Virovitička vinska cesta
Vrijeme: 16:00 sati

 NEDJELJA, 4. RUJNA

 AFRIKA
Izložba putopisnih fotografija  i priča o čaju
Tema: Putopisna fotografija
Autor: Davor Schunk
Mjesto: Pitomača, Corner pub
Vrijeme: 10:00

TRAGOVIMA FRA MA FUA
Dravski otok Križnica
Mjesto: Križnica                                                                                                                
Vrijeme: 11:30 sati

ČETVRTAK, 8. RUJNA

RAZGOVORI SA SMOJOM
Promocija knjige
Tema: Novinarstvo
Autor: Boris Dežulović
Moderator: Zlatko Petrović
Sudjeluju: Dragan Ogurlć (urednik knjige), Predrag Lucić (autor pogovora, novinar i pisac)
Vrijeme: 19:00 sati
Mjesto: Češki dom

Miljenko Smoje (1923.-1995.) bio je književnik, satiričar, pisac scenarija i vrsni reporter. Najčešće je, poput Franje Fuisa, pisao o malim ljudima i njihovim sudbinama. Objavljivao je na Radio Splitu te u Slobodnoj Dalmaciji, Vjesniku i Feral Tribuneu. Bio je jedan od najuglednijih novinara u Hrvatskoj i Jugoslaviji, a njegovoj slavi posebno su doprinijele tv serije za koje je pisao scenarije – Naše malo misto i Velom isto.  

MELODIJE NAJNA I ILEVENA
Satirično pjesnički kabaret
Autori: Boris Dežulović & Predrag Lucić, Studio LuDež
Vrijeme: 21:00 sat
Mjesto: Caffe galerija Boom

 PETAK, 9. RUJNA

 
STRIP FANZIN GAVRAN
Promocija novog broja
Mjesto:Gradska knjižnica i čitaonica
Datum: 9.9.2016
Vrijeme: 18:00 sati

VIROVITIČKI STRIP CRTAČI
Izložba stripova
Tema: Strip
Autori: Članovi Strip cluba 85
Moderator: Zvonko Jesenković
Mjesto: Cafe Bar Štedna
Vrijeme: 20:00 sati      

                                                                                                                                                                

Odgovori