Kosta Sofronijević, „Berlinski zapisi iz dva svetska rata“ (priredio Zoran Janjetović)

Institut za noviju istoriju Srbije iz Beograda objavio je 2020. godine knjigu Koste Sofronijevića „Berlinski zapisi iz dva svetska rata“ koju je priredio Zoran Janjetović.


KOSTA SOFRONIJEVIĆ  BERLINSKI ZAPISI IZ DVA SVETSKA RATA

O dijaspori sa ovih prostora, do odlaska velikog gastarbajterskog talasa šezdesetih godina XX veka, postoji malo saznanja. Zapisi šeširdžijskog radnika Koste Sofronijevića nam otkrivaju da je srpska i uopšte južnoslovenska emigracija u Berlinu bila relativno brojna još pre Prvog svetskog rata. Nije se radilo samo o fizičkim radnicima, već i o kvalifikovanim zanatlijama koje su često imale sopstvene radnje, kafedžijama, pa i ponekom vlasniku fabrike. Zapaža se još jedna pojava koju smo obično skloni da vezujemo za novije vreme – mešani brakovi sa Nemicama.

Kostini zapisi o Prvom svetskom ratu sadrže prikaz života jednog „neprijateljskog stranca“ među Nemcima tokom Velikog rata i potonje revolucije i pružaju odličan uvid u ponašanje i razmišljanje kako običnih ljudi tako i predstavnika vlasti.

Za period Drugog svetskog rata autor nam je ostavio plastičnu sliku velegrada pod bombama koje uništavaju cele gradske četvrti.

Izvori i dodatne informacije:

https://www.inisbgd.co.rs/lat/vesti/9/2020/10/29/nova-knjiga-dr-zorana-janjetovica.html

https://www.historiografija.ba/article.php?id=271


Odgovori