Zoom predavanje Nede Novosel – „Sa »Vješticom Gričkom« jezovita posta, pa se na nju osu mnoga muška zloba“

Pozivamo Vas na novo predavanje u sklopu Ciklusa predavanja u Memorijanom stanu Marije Jurić Zagorke. Predavanje Nede Novosel pod nazivom „Sa »Vješticom Gričkom« jezovita posta, pa se na nju osu mnoga muška zloba“ održat će se putem Zoom platforme u ponedjeljak, 14.12.2020. u 19.30 sati.

Kao Zagorkino „monumentalno“ djelo, Grička vještica našla je svoje mjesto na policama mnogih domova unutar i izvan granica Hrvatske.

Oko nama ne toliko poznate Zagorkine dramatizacije Gričke vještice iz 1916. godine podigla se prašina kritika njezinih suvremenika, pogotovo onih koji su na kazalište gledali kao umjetnički užitak elitnijeg dijela društva, a ne „zabavu i senzaciju za mase bez književnog ukusa“ (misleći pritom na Zagorkinu publiku).

U tom kontekstu, ovo će se predavanje osvrnuti na napad dvojice književnika u mjesečniku Društva hrvatskih književnika „Savremenik“ od kojih jedan, zbog izvedene dramatizacije, na reakciju, poziva sve hrvatske književnike. Na progon „Gričke vještice“ Zagorka ne ostaje dužna već spremno odgovara u istom časopisu. Popularnost tog kazališnog komada dokazat će i kasnije i ponovljene premijere „Gričke vještice“ te dramatizacija „Suparnice Marije Terezije“ u godinama nakon premijerne 1916. godine.

Koje su to ličnosti proganjale „vješticu“ i na koji način je Zagorka doživljavala svoj angažman u kazalištu i književnosti, saznajte u ponedjeljak, 14.12.2020. s početkom u 19.30h.

Broj mjesta je ograničen!

Molimo Vas da rezervirate svoje mjesto na mail zagorka@zenstud.hr ili SMS na broj telefona 098 433 121 (kontakt osoba: Ana Zbiljski)

Predavanje će se održati putem Zoom platforme, te će poveznica i upute za korištenje platforme biti naknadno poslane prijavljenima!

Program podupire Gradski ured za kulturu Grada Zagreba

Izvor: https://www.facebook.com/events/189117806204281/


Odgovori