Marko Vukičević, “Zagreb 1914. – 1918. Grad i stanovnici u Velikome ratu”

Knjiga Zagreb 1914. – 1918. Grad i stanovnici u Velikome ratu temelji se na doktorskome radu Zagreb u Prvome svjetskom ratu koji je obranjen u lipnju 2018. godine na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj je ove knjige odgovoriti na postavljena istraživačka pitanja kako se Prvi svjetski rat, nazivan i Veliki rat, odrazio na grad i funkcioniranje grada kao cjeline, kako se odrazio na stanovništvo i koje su posljedice rata vidljive u društvu, gospodarstvu, svakodnevici.


Slobodni i kraljevski glavni grad Zagreb, političko središte hrvatskih zemalja, Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, točnije, političko, gospodarsko i kulturno središte Banske Hrvatske (Kraljevina Hrvatske i Slavonije), bio je u pozadini svih bojišnica te nije bio izravno zahvaćen ratnim djelovanjima. Stoga se rat odrazio na grad i stanovništvo svojim neizravnim posljedicama: mobilizacijama, novačenjima, problemima ratnoga gospodarstva (manjkom radne snage, nestašicama namirnica i potrepština) te mnogobrojnim negativnim, ali i pozitivnim promjenama u društvu, tj. društvenoj strukturi.


Knjiga Zagreb 1914. – 1918. Grad i stanovnici u Velikome ratu sastoji se od dva dijela. Prvi dio knjige, naslovljen Grad i rat, sastoji se od poglavlja: Kako je Zagreb dočekao rat, Stanovništvo Zagreba od 1850. do 1914. (1918.) godine, Pravno-institucionalni okvir tijekom Prvoga svjetskog rata, Zagrepčani i zagrebačke postrojbe u Velikome ratu, Uprava slobodnoga i kraljevskoga glavnog grada Zagreba, Zagrebačko gospodarstvo tijekom Velikoga rata, i općeniti je prikaz područja grada i institucija te uprave u ratnim okolnostima. Drugi dio knjige, Život stanovništva i svakodnevica, sastoji se od poglavlja Život u Zagrebu tijekom Velikoga rata, Društveni i kulturni život od 1914. do 1918. godine, Utjecaj rata na društvenu strukturu, i prikazuje neizravne posljedice rata na stanovnike grada Zagreba.

    Autor: Marko Vukičević

    Broj stranica: 310

    Format: 23 x 28 cm

    Boja knjižnog bloka: crno-bijela

    Uvez: meki

    Godina proizvodnje: 2020.

    Nakladnik: Despot infinitus

Izvor: http://mojaknjizara.hr/proizvod/zagreb-1914-1918/


Odgovori