HRT obilježava 450. obljetnicu opsade Sigeta i pogibije Nikole Zrinskoga


Dokumentarcem U boj Hrvatska radiotelevizija obilježava 450. obljetnicu opsade Sigeta i pogibije Nikole Zrinskoga


 


Uoči televizijskoga emitiranja film će tijekom idućega tjedna biti prikazan u Čakovcu i Pakracu, a potom i u Švicarskoj


 


Autor: HRT – RJ Komunikacije


 


http://hrtprikazuje.hrt.hr/350320/hrt-obiljezava-450-obljetnicu-opsade-sigeta-i-pogibije-nikole-zrinskoga


 


Dokumentarna produkcija Hrvatske radiotelevizije (HRT) pripremila je slikovit dokumentarni film U boj, koji traje 52 minute, o jednome od najpoznatijih događaja iz vjekovne borbe protiv stranih osvajača – opsade Sigeta i junačke pogibije Nikole Zrinskoga. Hrvatska radiotelevizija time se ujedno pridružuje proslavi 450. obljetnice toga događaja.


 


U hrvatskoj je povijesti i tradiciji Nikola Zrinski zapamćen kao jedan od najvećih junaka koji su za opstanak domovine dali život. Taj je hrvatski knez sa svojom malom četom poginuo tijekom turske opsade ugarskoga grada Sigeta. Zrinski je s vojnicima 7. rujna 1566. godine izveo junački juriš iz tvrđave, a u zadnjemu su boju, na čelu sa Zrinskim, gotovo svi poginuli.


 


Jedan od najvrednijih dijelova dokumentarca otkriće je sablje i kacige Nikole Zrinskoga, koje se čuvaju u Beču, a za koje hrvatska javnost gotovo uopće nije znala. To je otkriće tijekom snimanja HRT-ova dokumentarnoga filma U boj potaknulo Zrinsku gardu iz Čakovca da organizira izložbu tih predmeta u Muzeju Međimurja. Izložba se može razgledati od 17. rujna, ističe scenarist i urednik Vladimir Brnardić.


 


Dokumentarni film U boj premijerno će biti prikazan u utorak 6. rujna u atriju Staroga grada Čakovca, zatim 7. rujna u 19 sati u kinu Hrvatski dom u Pakracu, a bit će prikazan i u Luzernu 18. rujna u prostorijama Hrvatske katoličke misije, a poslije u Domu Zrinski u Luzernu. Gledatelji Hrvatske radiotelevizije  dokumentarac mogu pogledati na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u četvrtak 8. rujna s početkom u 20 sati. Redatelj je Aldo Tardozzi, scenarist i urednik Vladimir Brnardić, direktor fotografije Davor Petričić, montažerka Iva Blašković, a dizajn i obradu zvuka potpisuje Frano Homen, a producent je Marko Kaić.


 



 


U boj!


 


8. rujna na HRT1 u 21.30 sati, dokumentarni film


 


U vjekovnoj borbi hrvatskog naroda protiv različitih neprijatelja ima mnogo svijetlih trenutaka. Jedan od takvih je i junačka pogibija hrvatskog kneza Nikole Zrinskog i male čete njegovih boraca za turske opsade ugarskog grada Sigeta. Kad se poslije mjesec dana opsade posljednje uporište branitelja našlo u plamenu, Zrinski je s preostalim vojnicima 7. rujna 1566. izveo junački juriš iz tvrđave. U zadnjem boju gotovo svi su izginuli na čelu s Nikolom Zrinskim.


 


Jedan od najvećih turskih vladara, sultan Sulejman II., nije dočekao pobjedu. Umro je dva dana prije, a veliki vezir Mehmed-paša Sokolović morao je prikriti njegovu smrt kako ne bi obeshrabrio tursku vojsku uoči napada. U hrvatskoj povijesti i narodnoj tradiciji Nikola Zrinski ostao je upamćen kao jedan od najvećih junaka koji su žrtvovali svoj život za opstanak domovine, te postao motiv brojnih umjetničkih djela.


 


U povodu 450. obljetnice događaja kod Sigeta Odjel dokumentarne produkcije HRT-a snimio je dokumentarni film “U boj”.


 


Redatelj: Aldo Tardozzi


Scenarist i urednik: Vladimir Brnardić


Direktor fotografije: Davor Petričić


Montažerka: Iva Blašković


Dizajn i obrada zvuka: Franjo Homen



Izvor: http://hrtprikazuje.hrt.hr/350164/u-boj



Odgovori