Tomasz Jacek Lis, „Polscy urzędnicy wyższego szczebla w Bośni i Hercegowinie w latach 1878-1918“ (Poljski visoki zvaničnici u Bosni i Hercegovini 1878-1918)

U Krakovu je objavljena knjiga pod naslovom „Polscy urzędnicy wyższego szczebla w Bośni i Hercegowinie w latach 1878-1918“ (“Poljski visoki zvaničnici u Bosni i Hercegovini 1878-1918”) autora Tomaša Jaceka Lisa. Izdavač je Księgarnia Akademicka. Riječ je o monografiji koja daje „novi i originalan doprinos historiji doseljavanja poljskih službenika u Bosnu i Hercegovinu pod austrougarskom okupacijom (1878. – 1918.) i nakon aneksije 1908. (i donekle do 1939.), a dijelom je i doprinos historiji same Bosne i Hercegovine. Doktor Lis proveo je opsežna arhivska i bibliotečka istraživanja, a rezultati njegovih istraživanja vješto su predstavljeni u ovoj monografiji.“ (Iz recenzije prof. dr. Damira Agičića).

O autoru

Tomasz Jacek Lis (rođen 1988. u Limanowi), doktor historije, balkanista. Diplomirao na Univerzitetu Mikołaja Kopernika u Torunju. Takođe je boravio na univerzitetima u Bosni i Hercegovini (Sarajevo) i u Hrvatskoj (Split). U svom istraživanju bavi se odnosima Poljaka sa južnoslovenskim zemljama u 19. i 20. stoljeću, kao i pomoćnim historijskim naukama. Autor nekoliko desetina članaka u poljskim i stranim časopisima. Suradnik u poljsko-bosanskohercegovačkim projektima, kao i poljsko-hrvatski. Član uredništva časopisa „Kulturna baština“ u Splitu.

Izvor: Księgarnia Akademicka

Preneseno s portala Historiografija.ba


Odgovori