Izložba „Andrija Medulić Schiavone iz fonda Grafičke zbirke NSK u Slovniku Ivana Kukuljevića Sakcinskoga“

Izložba Andrija Medulić Schiavone iz fonda Grafičke zbirke NSK u Slovniku Ivana Kukuljevića Sakcinskoga bit će otvorena u četvrtak, 1. rujna, u 12 sati, u čitaonici Zbirke, a moći će se razgledati do 30. rujna 2016. godine, od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati.

 

Posjetitelji izložbe imati će priliku razgledati petnaest grafika iz serije Krist i apostoli koje je Ivan Kukuljević Sakcinski u Slovniku pripisao Andriji Meduliću, a nastali su, najvjerojatnije, u razdoblju od 1548. do 1550. godine. Uz grafike bit će izložen i Slovnik Ivana Kukuljevića Sakcinskoga koji je u digitalnome obliku dostupan na mrežnim stranicama Bavarske državne knjižnice.

 

Ivan Kukuljević Sakcinski bio je hrvatski političar, povjesničar, književnik i bibliograf. Bavio se historiografijom, arhivistikom, bibliografijom, književnošću, epigrafikom, utemeljivši brojne ustanove, a svojim se radom osobito istaknuo u području leksikografije i povijesti umjetnosti. Često je boravio u Veneciji, Beču i Budimpešti kako bi u tamošnjim knjižnicama proučavao bitne izvore koji odražavaju njegove interese. Kao jedan od prvih istraživača u području povijesti umjetnosti u Hrvatskoj, ali i šire, Ivan Kukuljević Sakcinski bio je svjestan potrebe za stvaranjem prvoga nacionalnog biografsko-bibliografskog leksikona. U razdoblju od 1858. do 1860. godine objavljen je Slovnik umjetnikah jugoslavenskih, prvi hrvatski biografski leksikon i prva bibliografija iz nacionalne povijesti umjetnosti.

 

Najopširnija je biografija u Slovniku Andrije Medulića. Prezime Medulić izveo je Kukuljević od prezimena talijanske obitelji Meldolla doseljene u Zadar iz pokrajine Forlì, a Medulić je sam dodao nadimak Schiavone. Medulić je radio uljene slike na platnu i drvu, freske, crteže i grafike biblijskoga, mitološkoga i alegorijskoga sadržaja. Medulićevi bakropisi i bakropisi u kombinaciji sa suhom iglom, tehnikom koju je prihvatio među prvima u Italiji, obilježeni su eksperimentiranjem i spontanim crtežom.

 

Izvor:

 

http://www.nsk.hr/izlozba-andrija-medulic-schiavone-iz-fonda-graficke-zbirke-nsk-u-slovniku-ivana-kukuljevica-sakcinskoga/

Odgovori