Izložba o “Prvoj hrvatskoj gradioni orgulja, harmonija i glasovira Heferer” iz 19. stoljeća


Izložba


 


Orgulje Heferer


 


 Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb


 1.9. – 16.9.2016.


 Otvorenje u četvrtak, 1. rujna u 19 sati


 


 Kustosica izložbe: Elizabeta Wagner


 Suradnici: Tomislav Faullend Heferer i Edmund Andler Borić


 


Izložbom se predstavlja djelovanje “Prve hrvatske gradione orgulja, harmonija i glasovira Heferer”, jedinstvene radionice u Hrvatskoj, ali i Srednjoj i Jugoistočnoj Europi, koja je iznjedrila pet generacija majstora orguljara i iznimno bogat opus sagrađenih i obnovljenih instrumenata. Izložba će predstaviti rad svakog majstora pojedinačno, s naglaskom na Ivana Faullenda Heferera (r. 1927.), dobitnika ULUPUH-ove nagrade za životno djelo, majstora koji je značajno pridonio trendu konzervacije i restauracije instrumenata u Hrvatskoj. Uz kratki pregled rada gradione od početka njezinog djelovanja u Hrvatskoj 1868. godine (tvrtka je utemeljena u Grazu 1849. godine), u prostoru galerije moći će se vidjeti izložena dva reprezentativna primjerka orgulja iz gradione, a fotografijom i tekstom biti će predstavljeni najljepši i najznačajniji instrumenti, postavljeni u sakralnim objektima diljem Hrvatske i važni za povijest gradione.


 Gradnja složenog glazbenog instrumenta poput orgulja obuhvaća, osim akustike, mehanike i elektronike i dizajn interijera. Stoga je svako glazbalo proizvedeno u gradioni Heferer rezultat suradnje majstora orguljara, dizajnera i arhitekta među kojima valja posebno istaknuti Hermanna Bolléa i Josipa Vancaša. Dio izložbe posvećen je uništenim orguljama za vrijeme Domovinskog rata, djelovanju gradione danas (brojnim restauracijama i novim narudžbama), glazbenom ciklusu Heferer i vrlo popularnom novijem projektu – morskim orguljama u Zadru.


 Uz 20-tak fotografija sa tekstualnim opisom, biti će predstavljeni važni dokumenti iz povijesti Gradione kao i dio orgulja – sviralo Principal C (iz crkve u Lepoglavi) koji je darovan Sv. Ocu prilikom apostolskog posjeta Hrvatskoj. Na monitoru u izložbenom prostoru posjetitelji će moći pogledati dokumentarni film Mire Wolf “Majstori orguljari – Heferer i sinovi” u produkciji HRT-a.


 


 Na otvorenju će prof. Edmund Andler Borić izvesti kratki glazbeni recital.


 


„Obitelj Heferer je kroz 5 generacija sagradila 263 orgulja, a značajan opus ostvarila je i na izgradnji harmonija, glasovira i pianina ostavivši neizbrisiv trag u povijesti hrvatske, ali i europske glazbe (Austrija, Slovenija, BiH). Ova izložba je tek skroman doprinos izučavanju djelovanja obitelji na području domaćeg orguljarstva i koja je neumornim radom zadužila kulturnu javnost. Neophodno je u što skorijoj budućnosti revalorizirali i cjelovito obraditi djelovanje gradione u obimnijem stručnom radu.“ (Elizabeta Wagner, iz predgovora)


 


 Izložba će se moći pogledati do 16. rujna, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.


 


 Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba. Sponzor izložbe je Heferer, prva hrvatska gradiona orgulja, harmonija i glasovira.


 


 Zahvaljujemo Hrvatskoj radioteleviziji na ustupanju video materijala za izložbu.


 


Datum održavanja: 1.9. – 16.9.2016. / Autor teksta: ULUPUH


 


Izvor: http://www.ulupuh.hr/hr/izlozbe.asp




Odgovori