5th International Degrowth Conference


Peta međunarodna konferencija o odrastu održava se od 30. kolovoza do 3. rujna 2016. u Budimpešti. Zainteresiranima skrećemo pozornost i na recentno prevedeni zbornik o navedenom društvenom pokretu “Odrast: pojmovnik za novu eru” (Fraktura, Zagreb 2016).


 



 


The 5th International Degrowth Conference will take place in Budapest from 30 August to 3 September 2016.


 


http://budapest.degrowth.org/


 


The Degrowth Conference, the academic portion of the proceedings, will gather more than 500 researchers, scholars and practitioners from all around the world.


 


Degrowth has emerged over the last 10 years. This provocative slogan has been used to inspire in-depth debates on whether infinite growth in a finite world is desirable or even possible. The main goal of the Budapest Degrowth conference and week is on one hand to question the limits to growth in understanding the challenges faced by society and on the other hand to implement dialogue about solutions on different levels.


 


Themes of the Conference


 


1. The un-common sense


 


2. Historical socialism and post-socialism in Eastern Europe


 


3. Exit from growth ≠ exit from capitalism?


 


4. Environmentally sound economies


 


5. This is the 22nd century


 


6. Global village


 


7. The wrong way round


 


8. New forms of democracy and new institutions


 


9. Degrowth and other movements


 


10. Building on solidarity


 


11. Empowering communities


 


12. Degrowth 2016 in context


 


 



 


 


Giacomo D’Alisa


Federico Demaria


Giorgos Kallis


 


 


Odrast


 


Pojmovnik za novu eru


 


 


Publicistika


 


prevela sa engleskog Mirta Jambrović


Broj stranica: 416


Godina izdanja: ožujak 2016.


Naslov izvornika: Degrowth: A Vocabulary for a New Era


 


Pročitaj poglavlje


Kritike, intervjui


 


Odrast (degrowth) odbacivanje je iluzije o rastu kao rješenju za prosperitet u budućnosti i poziv na promišljanje proizvodnje i potrošnje potrebne za dostojan život u granicama ekološke održivosti planeta. Jer, ako želja za rastom izaziva krizu, i ekonomsku, i ekološku, i društvenu – kao što tvrde autori u ovom zborniku – rast nije rješenje. Srećom, u praksi se pojavljuju alternativna rješenja, novi oblici življenja, proizvodnje i potrošnje, koji svima mogu osigurati sredstva za život bez rasta. Cilj je promišljanja u pojmovima odrasta izgraditi paradigmu koja sadržava i ekološku održivost i veću društvenu pravednost.


 


Odrast – pojmovnik za novu eru međunarodni je priručnik o odrastu koji jezgrovito i pristupačno prikazuje glavne izvorne prijepore, temeljne ideje, strateške smjernice i poveznice sa srodnim svjetonazorima. Autori tekstova objavljenih u ovoj knjizi pripadaju različitim školama mišljenja i disciplinama, dolaze iz različitih životnih sfera; oni su antiutilitaristi, bioekološki ekonomisti, ekonomisti stabilnoga stanja, (neo)marksisti, politički ekolozi, sadtopisti, te aktivisti i praktičari.


 


http://www.fraktura.hr/knjige/product.aspx?p=3048


 






Odgovori