Kino Katarina: Cherchez la femme / Vera i Eržika // ponedjeljak, 29. kolovoza u 21h, Otok Sv. Katarina, Pula


Kino Katarina poziva Vas na tematsku filmsku večer na otvorenom s diskusijom o filmovima:


 


 POTRAŽI ŽENU – CHERCHEZ LA FEMME, r. ZVONIMIR BERKOVIĆ, SFRJ, 1968, 30 min


 


 VERA I ERŽIKA, r. ŽELIMIR ŽILNIK, SFRJ, 1981, 75 min


 


 Gošća uvodničarka: Chiara Bonfiglioli


 


 


 Ponedjeljak, 29. kolovoza, u 21h


 Otok Sv. Katarina, Pula


 


 


 Filmska večer bit će posvećena položaju žena u razdoblju socijalizma, između modernizacije, emancipacije i tradicionalnih vrijednosti.


 


 


 POTRAŽI ŽENU – CHERCHEZ LA FEMME


 


 Kratki dokumentarni film / TV esej nastao kao dio serije “People to people” u sklopu koje se filmom predstavljalo 12 europskih zemalja. Berkovićev film, prema riječima Hrvoja Turkovića, igrarija je između konkretnosti filmske slike i pompe tradicionalnog ideološkog komentara.


 


 


 VERA I ERŽIKA


 


 Dvije junakinje filma, Vera i Eržika, od trinaeste godine su radnice tekstilane “Trudbenik” u Pančevu. Pripremajući se za odlazak u penziju, suočavaju se sa brojnim problemima i nesporazumima: po odredbama novousvojenog zakona o penzioniranju priznaje im se radni staž samo od petnaeste godine života. Da bi ostvarile pravo na penziju, njima dvjema sada formalno nedostaje po dvije godine staža.


 Krenuvši od ovog problema kao izvora dramskog konflikta, u filmu su predstavljena emotivna stanja junakinja, njihove porodice, odnos sa kolegicama s posla, čitav niz raspoloženja i preokupacija ljudi koji su došli do kraja svog radnog vijeka.


 


 


 


 CHIARA BONFIGLIOLI, postdoktorandica u Centru za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (Pula). Završila je preddiplomski studij političkih znanosti u Bologni te diplomski i poslijediplomski doktorski studij na Institutu za povijest i kulturu (program Rodni studiji) u Utrechtu. U doktorskoj disertaciji bavila se ženskim političkim i društvenim aktivizmom u Italiji i Jugoslaviji tijekom Hladnog rata (1945-1957). Posljednje dvije godine istražuje utjecaj postsocijalističke tranzicije i deindustrijalizacije na rodne odnose u bivšoj Jugoslaviji, s posebnim naglaskom na radnice u tekstilnoj industriji


 


 


 


 Podrška: Fazan, Goran Šaponja


 Hvala: Sarita Matijević, Želimir Žilnik


 Dizajn: nakonjusmo


 


Izvor: https://hr-hr.facebook.com/events/203432046738844/




Odgovori