“Čemu: časopis studenata filozofije” o povijesti političke misli


Na portalu Hrčak dostupan je novi broj časopisa studenata filozofije “Čemu” iz 2016. koji, između ostalog, donosi prijevod teksta E. M. Wood o socijalnoj historiji političke teorije i prijevode važnih povjesničara političke misli Q. Skinnera i J. G. A. Pococka.


 



 


Čemu: časopis studenata filozofije


 


(God. XIII, br. 24, Zagreb 2016)


 


Temat 24. broja časopisa Čemu je “Politika metafizike”. U tom broju donosimo dva autorska rada i pet prijevoda vezanih uz temate te prikaze novijih naslova i izvještaje s recentnih zbivanja na filozofskoj sceni u zemlji i regiji. Namjera je bila ponuditi radove koji filozofskim autorima pristupaju tražeći političke implikacije njihovih metafizičkih sustava te promatrajući na koji način društveno-politički kontekst njihova doba usmjerava i utječe na njihovu misao. Tako se među autorskim radovima može naći jedan koji preispituje filozofske pozicije Kierkegaarda i Adorna te drugi koji analizira odnos između liberalno-individualističkih teorija i pripadajućih društvenih praksi. Među prijevodima mogu se pronaći tekstovi kejmbričke škole, škole političkog marksizma i suvremene francuske misli.


 



 


Iz sadržaja


 


Društvena i politička misao. Socijalna historija političke teorije (prevela s engleskog Anja Grgurinović)   (str. 49-95)   


 


Ellen Meiksins Wood


 


http://hrcak.srce.hr/164020


 



 


Ideološki kontekst Hobbesove političke misli (preveo s engleskog Domagoj Pozderac)   (str. 98-138) 


 


Quentin Skinner


 


http://hrcak.srce.hr/164021


 



 


Entuzijazam: naličje prosvjetiteljstva (prevela s engleskog Petra Požgaj)   (str. 139-163)   


 


John Greville Agard Pocock


 


http://hrcak.srce.hr/164022


 



 


Cijeli sadržaj i ostali članci dostupni su na portalu Hrčak na poveznici:


 


http://hrcak.srce.hr/cemu


 


 


Odgovori