O. Marcin Czermiński, „Poljske kolonije u Bosni: uspomene iz misije godine 1902. i odabrana pisma“ (urednici: Enes S. Omerović i Tomasz Jacek Lis)

Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu upravo je objavio knjigu pod naslovom „Poljske kolonije u Bosni: uspomene iz misije godine 1902. i odabrana pisma“. Riječ je o putopisu kojega je 1902. pisao Marcin Czermiński u kojem opisuje poljske kolonije koje su u široj okolini Banje Luke, odnosno u kotarima Banja Luka, Bosanska Gradiška, Bosanski Novi, Derventa, Prnjavor i Tešanj osnovali poljski doseljenici iz Galicije. Osim putopisa, u ovoj knjizi su objavljena i neka pisma koja je dobijao otac Czermiński, a koja tematiziraju probleme o kojima on piše u putopisu. Putopis i pisma je preveo Miloš Zečević.

Kao uvod u ovaj putopis i pisma, u knjizi su objavljene i dvije kraće studije koje pomažu da se bolje razumije osnovni sadržaj. Prva studija, čiji je autor Enes S. Omerović, sadrži kratku uputu u proces doseljavanja stranaca u Bosnu i Hercegovinu tokom austrougarske uprave s posebnim naglaskom na doseljavanje Poljaka, stvaranje poljskih kolonija u široj okolini Banje Luke na razmeđu XIX i XX stoljeća i organiziranje kulturnog, prosvjetnog i vjerskog života u tim kolonijama. Druga studija, čiji je autor Tomasz Jacek Lis, daje osnovne podatke o organizaciji Rimokatoličke crkve i crkvene vlasti u Bosni i Hercegovini, konfliktu između franjevaca i svjetovnog klera, posebno u kontekstu doseljenih Poljaka.

Marcin Czermiński je rođen u Glinjsku 1860. godine. Nakon završene gimnazije u Krakovu, doktorirao je u Rimu. Stupio u Družbu Isusovu i bio vrlo popularan među isusovcima u Krakovu, posebno zbog poznavanja historije. Bio je urednik časopisa „Missye katolickie“ („Misije katoličke“). Nije samo pisao o misijama, nego je i sam bio misionar. Često je obilazio Balkan (Crnu Goru, Albaniju i Dalmaciju, a Poljake u Bosni i Hercegovini je posjećivao šest puta). Umro je 1931. godine.

Izvor: https://www.historiografija.ba/article.php?id=263


Odgovori