Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Reiner: Komunistički zločini nisu procesuirani

 

23. 08. 2016.  

 

U Hrvatskom saboru prigodnim programom obilježava se Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Okupljenima se obratio predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner.

 

Kazao je da su zločini koje su počinili nacisti, fašisti i ustaše tijekom Drugoga svjetskog rata kažnjeni, a zločini koje su počinili komunisti nad desecima tisuća Hrvata nikada nisu procesuirani ni kažnjeni.

 

Hrvatski parlament donio je 2011. odluku da se Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Hrvatskoj proglasi spomendanom, kada je donesena Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga  komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990., kazao je Reiner.

 

Hrvatski sabor izrazio je osudu ne samo nacističkih i fašističkih već i komunističkih zločina, kao i duboko gnušanje i neslaganje s neljudskim postupcima spomenutih režima koji su svim građanima Hrvatske nanijeli veliko zlo, kazao je. Dosad se taj dan obilježavao na mjestima stradanja, a danas prvi put prigodnim programom u Saboru koji je okupio visoke dužnosnike, zastupnike Hrvatskoga sabora, hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu, predstavnike diplomatskoga zbora i znanstvene zajednice te predstavnike vjerskih zajednica.

 

Reiner je kazao da je komunistički režim represijom nastojao zauvijek izbrisati iz sjećanja postojanje svih Hrvata, ali i nekih Židova, Nijemaca i pripadnika drugih narodnosti koji su pobijeni samo zato što su drukčije mislili, zato što se netko htio dočepati njihove imovine, što su bili pripadnici društvenih elita, intelektualci, pripadnici građanske klase, svećenici i redovnice, a ponekad bez ikakvog razumnog razloga.

 

Reiner je kazao da je Hrvatska u osudi komunističkih zločina kasnila godinama za drugim europskim zemljama u kojima je prije vladao komunizam i koje su provele lustraciju, što Hrvatska nije učinila. Budući da to nažalost u bivšoj Jugoslaviji nije bilo provedeno, mogao se i dogoditi svojevrsni deja vu nacifašizma u obliku širenja velikosrpske ideje i njome opravdane agresije i rata, kazao je Reiner i dodao da se mora učiniti sve kako bi se izbjeglo da se one ikada ponove na ovim prostorima.

 

Važno je prestati s bilo kakvim manipulacijama povijesnim istinama u dnevnopolitičke svrhe, licitacijama brojem nedužnih žrtava i slično jer to vodi samo u nove podjele i skreće pozornost s pravih problema hrvatskoga društva danas. Također, mora se prestati zatvarati oči i okretati glavu od tog mračnog dijela naše novije povijesti, treba ga osvijetliti svjetlom istine i suočiti se s njime, kazao je Reiner.

 

Dodao je da Hrvatski sabor slijedi i promiče ono za što su se početkom devedesetih godina prošlog stoljeća izjasnili građani Hrvatske, što je zastupao prvi predsjednik Franjo Tuđman i za što je poginulo više od 15.000 branitelja.

 

Izvor: http://vijesti.hrt.hr/349010/europski-dan-sjecanja-na-zrtve-svih-totalitarnih-i-autoritarnih-rezima

 

 

Druge poveznice:

 

http://vijesti.hrt.hr/349027/ek-danom-sjecanja-na-zrtve-totalitarnih-rezima-zrtve-otimamo-zaboravu

 

http://vijesti.hrt.hr/349059/grabar-kitarovic-odlikovala-istarskog-antifasistu-ljubomira-drndica

 

http://vijesti.hrt.hr/349053/otvoreno-europski-dan-sjecanja-na-zrtve-svih-totalitarnih-i-autoritarnih-rezima-2

 

http://vijesti.hrt.hr/349110/suocavanje-s-prosloscu-velike-podjele-vezane-uz-totalitarne-rezime

 

Odgovori