Ante Tresić Pavičić, Poviest Hrvata pod narodnim vladarima (619.-1102.). Hrvatsko rano srednjovjekovlje iz gledišta hrvatskog književnika i intelektualca prve polovine 20. stoljeća

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila je knjigu Ante Tresića Pavičića POVIEST HRVATA POD NARODNIM VLADARIMA (619.-1102.). Hrvatsko rano srednjovjekovlje iz gledišta hrvatskog književnika i intelektualca prve polovine 20. stoljeća. Ovo je obimno izdanje od 842. stranice transkribirano iz rukopisne ostavštine autora koju je njegova snaha, gđa Vesna Tresić Pavičić Ugovorom o darovanju autorskoga gradiva Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti predala 8. ožujka 2017. godine u Splitu glavnome tajniku akademiku Pavlu Rudanu. Rukopis su za tisak uredili akademik Pavao Rudan, koji je i autor uvoda, te dr. sc. Marinko Vuković. Vodič kroz knjigu napisao je prof. dr. sc. Neven Budak.

Tekst o povijesti Hrvata pod narodnim vladarima prepisali su, kolacionirali i priredili dr. sc. Vuković i Ivana Burnać (koji su i autori Rječnika manje poznatih riječi) dok je grčki tekst prepisala dr. sc. Petra Matović. Recenzenti su izdanja akademik Nikša Stančić i dr. sc. Zrinka Nikolić Jakus, izv. prof. Knjiga je priređena u suradnji dvije Akademijine jedinice: Arhiva HAZU i Antropološkoga centra HAZU te tiskana uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Rukopisna ostavština koju čine književna djela, romani, pripovijetke, putopisi i pjesme, a nazvanu “Donacija gospođe Vesna Tresić Pavičić: Rukopisna književna djela i arhivsko gradivo” ubuduće će se nalaziti u Arhivu HAZU. Knjiga se može nabaviti u Priručnoj knjižari HAZU.

Izvor: http://info.hazu.hr/


Odgovori