Dani vitezova vranskih 2016.


DANI VITEZOVA VRANSKIH


 


Teško je rekonstruirati povijest. Iz gustog tkanja povijesti, iz tamnih pregrada vremena iskaču slike nalik onima iz snova: Templari, Ivanovci, Turske paše, Papinski glasnici, Vranski priori… tek su neki od likova iz duge i slojevite Pakoške povijesti.


 


Na ”DANIMA VITEZOVA VRANSKIH”, povijesnog spektakla zadnjeg vikenda kolovoza, oživljavaju se sadržaji i kulise davnih vremena. Pred vama će se ukazati srednjovjekovni tabori, viteški turniri, stari zanati, igrokazi, vitezovi-konjanici iz cijele hrvatske i iz inozemstva, sokolari, običan puk, žongleri i siromasi… pitoreskne nošnje, uniforme, ratne naprave, i k svemu tom bogata kulinarska ponuda uronjena u srednjovjekovne recepture. Ništa vas tih dana neće ostaviti ravnodušnim. Još kada vam Vransko polje ponudi plodove zemlje nećete znati gdje se u vama nastanilo prijestolje užitka: u očima ili na nepcu.


 


Neposredno uz Han Jusufpaše Maškovića, posljednju tursku utvrdu pri zapadnoj civilizaciji, povjesni spektakl će vas uvesti u vrijeme velikih bitki, a ako na trenutak zažmirite činit će vam se kako ste dio herojske vojske, isturenog bedema pred turskom najezdom, velikih vranskih priora Ivana Paližne i Petra Berislavića.


 


Program


 


19.08.2016.


 


DANI VITEZOVA VRANSKIH (18:00 h)


 


Srednjovjekovni festival u Vrani


 


 


20.08.2016.


 


DANI VITEZOVA VRANSKIH (18:00 h)


 


Srednjovjekovni festival u Vrani


 


 


21.08.2016.


 


POMORSKA NOĆNA BITKA (21:00 h)


 


Scenski spektakl na moru (plaža Janice)


 


 


Izvor: http://www.pakostane.hr/hr/manifestacije/dani-vitezova-vranskih


 


 


Dodatne informacije:


 


http://punkufer.dnevnik.hr/clanak/dani-vitezova-vranskih-2016—446775.html


 


http://www.vitezovivranski.hr/




Odgovori