HISTORIJSKI POGLEDI // HISTORICAL VIEWS

Historijski pogledi//Historical Views

Print ISSN 2637-1502, Online ISSN 2712-0651.

Web site: http://pogledi.cimoshis.org/

Časopis „Historijski pogledi“, čiji je izdavač Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla (http://www.cimoshis.org/) je pokrenut s ciljem pružanja dodatnog poticaja razvoju historijske nauke u Bosni i Hercegovini, osobito u proučavanju i istraživanju pitanja koja su vezana za modernu i savremenu historiju, kao  i stvaranju novog prostora za objavljivanje rezultata istraživanja iz oblasti historiografije, kako afirmiranim historičarima tako i mladim istraživačima, polaznicima postdiplomskih i doktorskih studija, profesorima historije, ali i drugim stručnjacima srodnih nauka koji mogu ponuditi radove u skladu sa naučnim i stručnim standardima časopisa. „Historijski pogledi“ je pokrenut temeljem svijesti da historijskoj nauci treba osigurati povoljniji status u naučnom životu Bosne i Hercegovine te u bosanskohercegovačkom društvu uopće, uključujući potrebu afirmacije historijskih uvida kao važne pretpostavke humanizacije društvenih odnosa u Bosni i Hercegovini i na prostoru bivše jugoslavenske države. Bosanskohercegovačka historija, bez obzira na kontinuiran razvoj historijske nauke u Bosni i Hercegovini, još uvijek nudi značajan broj nedovoljno ili nikako obrađenih tema i pitanja iz oblasti moderne i savremene historije, osobito iz perioda agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu (1992-1995) koju bi trebalo obuhvatiti kvalitetnom naučnom obradom i prezentacijom rezultata istraživanja. Mnoga pitanja traže nove poglede i analize. Istovremeno, nameće se potreba sabiranja i objavljivanja historijskih izvora, kako zbog njihove veće dostupnosti historičarima i drugim stručnjacima, tako i zbog poticaja većoj zaštiti i očuvanju disperzirane historijske dokumentacije različite provenijencije. Sa druge strane, raspadom bivše zajedničke države, smanjeni su, u izvjesnoj mjeri, uvidi u šire tokove historijskih događanja, naročito kada je u pitanju period moderne i savremene historije, a izvjesni historijski fenomeni postali su predmet sužene percepcije uslovljene realnošću nacionalnih, istraživačkih i psiholoških barijera. Namjera pokretača časopisa je da otvore svoje stranice svim kompetentnim istraživačima čije teme, analize i sagledavanja mogu biti relevantne za sticanje širokog spektra historijskih uvida o partikularnim i zajedničkim aspektima prošlosti

Historiografiju legitimiraju pouzdane i provjerljive obavijesti o minulim procesima, događajima i ličnostima, kazivanje o prošlosti jezikom činjenica, brojki i relevantnih uvida. No, historijskog znanja nema bez autorovog historijskog pogleda, bez svjesnog zahvata u predmetnu materiju i odnosa prema tragovima prošlosti. Za kredibilitet historijske nauke je važno da taj historijski pogled određuje odgovornost prema ostavštini koja omogućuje znanje o minulom vremenu.

Časopis „Historijski pogledi“, predstavlja godišnjak koji publikuje Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla. Riječ je časopisu, koji namijenjen podizanju svijesti i edukaciji o važnosti savremene i moderne historije i unapređenju proučavanje i istraživanje pitanja i tema iz moderne i savremene historije, ne samo na prostoru Bosne i Hercegovine, već i šire. Glavni i odgovorni urednik je prof. dr. Sead Selimović, a urednik prof. dr. Izet Šabotić. Sekretar Redakcije časopisa „Historijski pogledi“ je mr. Jasmin Jajčević.

Međunarodnog je karaktera, jer učešće u istom uzimaju eminentni stručnjaci iz više susjednih i europskih država, a u Redakciji časopisa sudjeluju naučnici: Akademik prof. dr. Šerbo Rastoder, Filozofski fakultet Nikšić, CANU, BANU, DANU (Crna Gora), doc. dr. Zećir Ramčilović, Institut za nacionalnu historiju Republike Sjeverna Makedonija (Sjeverna Makedonija), te prof. dr. Redžep Škrijelj, Državni Univerzitet u Novom Pazaru (Srbija), doc. dr. Mariyana Stamova, Balkanološki institut, Bugarska akademija nauka (Bugarska), doc. dr. Sibel Akova Yalova Üniversitesi, Istanbul (Turska) i doc. dr. Filip Škiljan, Institut za migracije i narodnosti Zagreb (Hrvatska) i dr. (vidi: http://pogledi.cimoshis.org/redakcija/).

Glavni kriterij za objavljivanje radova u „Historijskim pogledima“ jeste njihova naučna i stručna utemeljenost i kvalitet. Redakcija će rado objavljivati članke iz različitih historijskih područja, od političke, kulturne, privredne, vojne do intelektualne historije, od lokalnih tema do pitanja nacionalnog, regionalnog i šireg značaja. Struktura časopisa obuhvata članke, prikaze, izvještaje i aktivnosti Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla. Časopis „Historijski pogledi“ izlazi svake godine. Svi istraživački članci dostavljeni redakciji prolaze kroz rigorozan postupak naučne recenzije zasnovan na inicijalnoj recenziji i dvije anonimne eksterne recenzije. Radovi se objavljuju na bosanskom, srpskom, hrvatskom i engleskom jeziku. Časopis je u režimu Open Access Journal. Do sada je publikovano tri broja časopisa „Historijski pogledi“, 2018, 2019. i 2020. godine. (vidi: http://pogledi.cimoshis.org/elektronska-izdanja/).

Časopis „Historijski pogledi“ je u cijelosti dostupan bez ograničenja, te dozvoljava autorima da objave završnu verzjiu rada u PDF formatu u repozitorij ustanove odnosno nekomercijalnu bazu. Radovi se šalju na adresu cimoshis@gmail.com. Autori se moraju pridržavati tehničkih uputstava za priređivanje teksta, Čikaškog stila citiranja (vidi: http://pogledi.cimoshis.org/upute-za-autore/) i etičkih principa objavljivanja radova (vidi: http://pogledi.cimoshis.org/eticki-principi/). U suprotnom, radovi će biti odbijeni ili naknadno povučeni. Članci objavljeni u časopisu „Historijski pogledi“ mogu se besplatno preuzeti sa web stranice časopisa i koristiti u skladu sa Creative Commons – Attribution – NonCommercial-NoDerivs 4.0 International licencom (https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/). Časopis „Historijski pogledi“ ne naplaćuje Submission Charge ni Article Processing Charge, odnosno, postupak predavanja rukopisa, recenzija i objavljivanje radova su besplatni.

Pozivamo kolege historičare, te naučnike i stručnjake iz srodnih nauka na saradnju, da svojim člancima iz moderne i savremene historije daju doprinos izlaženju narednih brojeva časopisa.

Časopis „Historijski pogledi“ indeksiran je u dvadesetjednu (21) međunarodnu bazu:

(vidi: http://pogledi.cimoshis.org/medunarodne-baze-international-databases/)

1. ERIH PLUS (European Reference Index for the Humanities and Social Science

2. C.E.E.O.L (Central and Eastern European Online Library

3. ROAD (Directory of Open Access scholarly Resources

4. MIAR – Information Matrix for the Analysis of Journals Version 2020 live

5. Index Copernicus International

6. EuroPub – Directory of Academic and Scientific Journals Academic and Scholarly Research Publication Center

7. Eurasian Scientific Journal Index

8. Scientific Indexing Services

9. Slavic Humanities Index

10. International Scientific Indexing (ISI)

11. Advanced Sciences Index (ASI)

12. ResearchBib – Academic Resource Index

13. CiteFactor – Academic Scientific Journals – Directory indexing of international research journals

14. DOAJ (Directory of Open Access Journals)

15. Electronic Journals Library of University of Regensburg

16. OCLC (Online Computer Library Center) WorldCat

17. DRJI – Directory of Research Journals Indexing

18. OAJI – Open Academic Journals Index

19. Google Scholar – Bibliographic database

20. BASE – Bielefeld Academic Search Engine

21. Academia.edu                                                                                                             

Mr. Jasmin Jajčević


Odgovori