Predavanje Suzane Leček u Slavonskom Brodu

U Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, 31. svibnja 2016, s početkom u 12.30 sati održat će se šesto u nizu javnih predavanja djelatnika Podružnice u sklopu obilježavanja 20. obljetnice postojanja Podružnice:

J A V N O    P R E D A V A NJ E:

dr. sc. Suzana Leček

TUĐE POŠTUJ, SVOJIM SE DIČI!

 – BORBA ZA KULTURNI IDENTITET U KRALJEVINI JUGOSLAVIJI

Predavačica će prikazati ulogu kulture u borbi za hrvatski nacionalni identitet u Kraljevini Jugoslaviji. U stalnom sukobu federalističke (nacionalne) i centralističke (unitarne) politike u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca / Jugoslaviji, kultura je odigrala važnu ulogu. Bit će riječi o organizacijama koje su blisko surađivale s Hrvatskom seljačkom strankom, koja je dosljedno zastupala hrvatske nacionalne interese, postala najjačom hrvatskom strankom već u ranim 1920-ima, a 1930-ih prerasla u fenomen poznat kao „hrvatski seljački pokret“.

Dotaknut će se rad njene kulturno-prosvjetne organizacije Seljačke sloge, te suradnja s građanskim udrugama i njihovim savezima (poput Prosvjetnog saveza, Hrvatskog pjevačkog saveza i Sklada), kao i s istaknutim umjetnicima (slikar Ljubo Babić, glazbenik Rudolf Matz), koji predvode u stvaranju „našeg izraza“ (hrvatskog nacionalnog stila). Predavačica će posvetiti posebnu pozornost vremenu šestosiječanjske diktature (1929.-35.), kada je zabranjeno svako nacionalno političko djelovanje, pa se borba za nacionalne interese prebacila na području kulture. Njeni nositelji intelektualci (u ovom slučaju umjetnici) bili su uglavnom zaposleni u državnim ustanovama i radi toga obvezni na lojalnost državnoj politici. Međutim, svejedno su našli načine da pruže otpor režimu, bilo individualno („skriveni“ ili pasivni otpor), bilo organizirano (kroz građanske udruge).

Izvor: www.hipsb.hr

Odgovori