Predavanje Igora Jovanovića i Igora Šaponje “Ilegalne migracije iz Istre: sudbine bjegunaca 1945. – 1970.” u Puli

U petak, 9. listopada 2020., s početkom u 18 sati u Galeriji Hermana (H. Dalmatina 1/Danteov trg) u Puli održat će se javno predavanje Igora Jovanovića, prof. i Igora Šaponje na temu “Ilegalne migracije iz Istre: sudbine bjegunaca 1945. – 1970.”. Organizatori su Galerija Hermana i Istarsko povijesno društvo.

O predavanju:

Predavanje se bavi ilegalnim migracijama iz hrvatskoga dijela Istre u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata zaključno s krajem 1960-ih godina 20. stoljeća. . Mada se toj temi daje više pozornosti početkom 21. stoljeća, tema je još uvelike neistražena. Često se ilegalne migracije poistovjećivalo s procesom egzodusa ili ih se smatralo njegovim dijelom. Međutim, ilegalne migracije i egzodus su dva paralelna procesa koja su se odvijala nezavisno jedan od drugoga. Faze egzodusa i ilegalnih migracija se međusobno prepliću, a da pritom zadržavaju svoje karakteristike. Oba procesa nisu jedinstvena sama za sebe već se promatraju u širem kontekstu legalnih i ilegalnih migracija u srednjoj i istočnoj Europi u vrijeme i nakon završetka Drugog svjetskog rata.

O predavačima:

Igor Jovanović rođen je 1974. u Puli gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je Povijest i Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Puli, Sveučilištu u Rijeci. Od 2000. radi kao nastavnik u istarskim školama, a od 2004. radi kao učitelj povijesti u OŠ Veli Vrh. Uz prosvjetni rad bavi se istraživanjem različitih tema iz novije povijesti Istre i pisanjem stručnih radova te prikupljanjem videosvjedočanstava žrtava totalitarnih režima. Sudjelovao je i predavao na nekoliko značajnih državnih i međunarodnih znanstvenih skupova i seminara o holokaustu. Član je različitih strukovnih vijeća, udruga i Istarskoga povijesnog društva. Doktorand je povijesti na Univerzi na primorskem u Kopru.

Igor Šaponja rođen je 1974. u Puli gdje i završava osnovnu i srednju školu te Filozofski fakultet, smjer povijest i hrvatski jezik i književnost. Predaje povijest u Ekonomskoj školi Pula i Strukovnoj školi Pula. Član je Istarskog povijesnog društva  te se već duži niz godina s kolegom Igorom Jovanovićem bavi prikupljanjem videosvjedočanstava žrtava totalitarnih režima. Surađuje na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim projektima.

Pozivnica – Invito

Izvor: http://ipd-ssi.hr/?p=15468


Odgovori