Klub Batina, drugi razgovor: Kazališni krimić Snježane Banović. O ‘novom čovjeku’, kulturnom pamćenju i modernizaciji u povodu knjige Kazalište za narod

Drugi sastanak Kluba Batina bit će održan 7. listopada od 14:00 u Ulici Florijana Andrašeca 18a/I u Zagrebu. Zainteresirane za sudjelovanje ili prisustvovanje razgovoru molimo da se jave na adresu ideje@ideje.hr

Jedna je (vrlo upućena) čitateljica knjigu Snježane Banović nazvala krimićem, jer su uz opservacije kulturnih politika u jednom vrlo burnom razdoblju, u priču uneseni i međusobni odnosi sudionika, njihovi karakteri, temperamenti, odnos prema institucijama i ideologijama.

Rasprava o knjizi Snježane Banović, koju Klub Batina organizira u srijedu 7. listopada od 14:00 bavit će se bazičnim pitanjima kao što su odnos politike i kulture, otvaranje prema vanjskim utjecajima i modernizacija, pitanjima oblikovanja kulturnog pamćenja, rekonstrukcije zbivanja i trendova iz dokumenata te izgradnje institucija, ali i ideologijom ‘izgradnje novog čovjeka’ i pozicijama pojedinaca, glumaca, redatelja, intendanata i političara u tim procesima.

Prema svima koji su je pročitali, knjiga Kazalište za narod, koja obrađuje burno razdoblje kazališne povijesti u prvim desetljećima nakon Drugog svjetskog rata sadržajem otvara sva ta pitanja. Utoliko je i sama sudionica izgradnje hrvatske kulturne i kazališne povijesti.

U razgovoru će, uz autoricu knjige Snježanu Banović, sudjelovati Nadežda Čačinović, Andrea Zlatar Violić, Božo Kovačević, Hrvoje Ivanković, Seid Serdarević. 

Zbog ograničenog broja sudionika uvjetovanog mjerama opreza zbog pandemije koronavirusa molimo druge zainteresirane za sudjelovanje ili prisustvovanje razgovoru da se jave na adresu ideje@ideje.hr.

Ideje.hr osnovale su klub. Iz Savjeta je došao prijedlog da se nazove – Batina, prema etimologiji riječi  club, koja doduše ima veze i s riječju (drvena) klompa, dakle može se – ako se želi – povezati i s klaparanjem, klepetanjem. Ipak, prevladao je smisao prema kojem riječ klub znači ‘skupinu ljudi koji organiziraju sastanak radi druženja ili promocije nečeg što im je zajedničko’.

Na prvom sastanku Kluba Batina održanom 8. rujna  razgovaralo se o međunarodnim odnosima a u povodu knjige Bože Kovačevića Svijet poslije Hladnog rata.

Na drugom sastanku, koji će se održati 7. listopada od 14:00 u Ulici Florijana Andrašeca 18a/I u Zagrebu, razgovarat će se o kulturnoj modernizaciji u socijalizmu i postsocijalizmu, povodom knjige Snježane Banović Kazalište za narod koju je nedavno objavila Fraktura. Razgovor će biti izravno prenošen na Youtube kanalu Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja a naknadno će na istom kanalu biti dostupna i snimka.

Izvor: http://ideje.hr/modernizacija-nekad-i-sad-u-povodu-knjige-kazaliste-za-narod-snjezane-banovic/


Odgovori