Njemačka redateljica Margarethe von Trotta gošća Filozofskog teatra


Kultna njemačka redateljica gošća Filozofskog teatra


 


Nova gošća Filozofskoga teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu 29. svibnja kultna je njemačka filmska redateljica i scenaristica Margarethe von Trotta. Nazivaju je “vodećom feminističkom redateljicom na svijetu” koja je svoj rad posvetila filmovima o velikim ženama, od Rose Luxemburg do Hannah Arendt.


 


Iz rodnoga Berlina, preselila se u Pariz gdje je radila za različite filmske kolektive surađujući na scenarijima, a bila je i suredateljica kratkometražnih filmova. Nakon povratka u Zapadnu Njemačku početkom šezdesetih, studirala je umjetnost, germanistiku i romanske jezike i pohađala tečajeve glume. Glumila je u filmova Fassbindera i Schlöndorffa, a kada je u Parizu otkrila filmove Ingmara Bergmana i filmove francuskoga Novog vala i sama se odlučila okušati kao redateljica.


 


Premda se njeni filmovi uglavnom bave odnosom žena i muškaraca, pri čemu Trotta uvijek iznova stvara novu reprezentaciju žena na filmu, sama odbija etiketu da radi “ženske filmove”. Kaže da se zahvaljujući Bergmanovim filmovima “zaljubila” u filmski medij i mogućnosti reprezentacije unutarnjih psihičkih svjetova.


 


Margarethe von Trotta nastupit će uz domaćina Srećka Horvata 29. svibnja u 19.30 u HNK.


 


U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i kinom Tuškanac, u danima njena boravka u Zagrebu, hrvatska će publika imati priliku gledati četiri njena ostvarenja: Rosa Luxemburg (1986.), Izgubljena čast Katharine Blum (1975., koji je surežirala s Volkerom Schlöndorffom), Olovno vrijeme (1981.) i Hannah Arendt (2012.).


 


Izvor: http://www.hnk.hr/kultna-njemacka-redateljica-gosca-filozofskog-teatra/


 



 


Ciklus Margarethe von Trotta


 


Ciklus filmova njemačke glumice, redateljice i scenaristice, jednog od vodećih imena novog njemačkog filma i jedne od najznačajnijih svjetskih redateljica koje se bave feminističkim temama.


 


Ova kultna njemačka redateljica i scenaristica u nedjelju, 29. svibnja u 18 sati bit će gošća Filozofskog teatra u Hrvatskom narodnom kazalištu, a u kinu Tuškanac bit će prikazana četiri njezina filma: Rosa Luxemburg, Hannah Arendt, Olovno vrijeme i Izgubljena čast Katharine Blum.


 


Dodatne informacije: http://kinotuskanac.hr/cycle/ciklus-margarethe-von-trotta


 


 


 


 


 


Odgovori