Predstavljanje knjige Tvrtka Jakovine “Budimir Lončar – Od Preka do vrha svijeta”

Predstavljanje knjige Tvrtka Jakovine “Budimir Lončar – Od Preka do vrha svijeta” bit će u petak, 2. listopada 2020. u 19 sati u Kristalnoj dvorani Hotela Westin u Zagrebu (Kršnjavoga 1).

O knjizi će govoriti Budimir Lončar, Tvrtko Jakovina, Tomislav Jakić, Ivo Josipović, Latinka Perović i Rade Šerbedžija. Razgovor će moderirati Seid Serdarević.


Predstavljanje knjige održat će se uz provođenje i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Broj posjetitelja bit će ograničen, a svoje mjesto možete rezervirati od 29. rujna na vlatka@fraktura.hr.


Povjesničar Tvrtko Jakovina imao je privilegij petnaestak godina razgovarati s posljednjim ministrom vanjskih poslova Jugoslavije, bivše diplomatske velesile. Razgovarao je i s ključnim ličnostima drugih, doista “velikih”, ali i “bivših” velesila, a nakon mukotrpnog rada u mnogim arhivima iza uglednog zagrebačkog povjesničara ostaje jedinstveni magnum opus koji se ne dade svrstati ni u biografiju ni u povijest diplomacije i upravo u toj nemogućnosti, ali i jedinstvenoj sintezi krije se qualitas occulta ove knjige.


Budimir Lončar – Od Preka do vrha svijeta biografija je dalmatinskog partizana, jugoslavenskog diplomata i savjetnika hrvatskih predsjednika, ali i povijest Narodnooslobodilačke borbe, sukoba Tita i Staljina, otvaranja Jugoslavije prema Zapadu, kulturne scene New Yorka pedesetih godina, Indonezije, Pokreta nesvrstanih, Zapadne Njemačke, tragičnih događaja devedesetih godina i naknadnih pokušaja da se prevlada njihovo nasljeđe. I povijest i biografija koja se dotiče ključnih ličnosti dvadesetog stoljeća, od Josipa Broza do Mihaila Gorbačova i Georgea Busha, od Koče Popovića preko Sukarna i Henryja Kissingera do Jimmyja Cartera i Ronalda Reagana.

Izvor: https://fraktura.hr/blog/predstavljanje-knjiige-budimir-loncar-od-preka-do-vrha-svijeta.html


Odgovori