Preminula povjesničarka Elinor Murray Despalatović

U ožujku 2020. u 87. godini života preminula je povjesničarka Elinor Murray Despalatović, profesor emeritus koledža Connecticut. Rođena je 10. kolovoza 1933. u Clevelandu a magistirala je i doktorirala na Sveučilištu Columbia. Nakon istraživačkih pozicija na sveučilištima Michigan i Yale, zaposlila se 1965. na koledžu Connecticut u New Londonu, gdje je provela ostatak svoga radnoga vijeka otišavši u mirovinu 2001. godine.

Zarana se počela zanimati za istočnoeuropsku pa i hrvatsku povijest te je 1975. objavila cijenjenu monografiju o Ljudevitu Gaju i ilirskom pokretu (Ljudevit Gaj and the Illyrian Movement) koja je u dopunjenoj verziji 2016. prevedena na hrvatski. Zanimala se i za povijest sela a 1981. je s Joelom Halpernom uredila američko izdanje knjige Rudolfa Bićanića How the People Live.

Bila je članica i dužnosnica niza stručnih udruga (American History Association, American Association for Advancement of Slavic Studies, American Association of University Professors, American Society for Southeast European Studies, American Association for Croatian Studies potpredsjednica 1980-1986).

Elinor Murray Despalatović je do pred kraj života sa suprugom Marijanom i kćerima redovito posjećivala Hrvatsku, istražujući hrvatsku povijest i održavajući kako privatne tako i stručne veze i poznanstva.

Iskra Iveljić


Elinor Murray Despalatović ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu (snimio: Damir Agičić)

Izbor radova Elinor Murray Despalatović objavljenih u Hrvatskoj:

Ljudevit Gaj i ilirski pokret, Zagreb 2016.

Razgovor – Elinor Murray Despalatović, Pro tempore, 10-11, 2016.

Rural women in Croatia-Slavonia in 1900, Review of Croatian history, 5, 2009.

Village Education in Croatia-Slavonia, 1900-1914, Radovi Zavoda za hrvatsku povijest, 41, 2009.

Zdravstvene prilike na hrvatskom selu krajem 19. stoljeća i uloga općinskih liječnika, Zbornik Mirjane Gross, Zagreb 1999.

Povjesničar i etnografski izvori, Historijski zbornik, 40, 1987.

Ljudevit Gaj: panslavist i nacionalist, Radovi Zavoda za hrvatsku povijest, 3, 1973.


Obavijesti objavljene na portalu Historiografija.hr:

Predavanje prof. dr. Elinor Murray-Despalatović ‘Rural Crime and Deviance in Croatia-Slavonia cca 1900 according to the answers to Antun Radić’s OSNOVA’

Redakcija Pro tempore – Razgovor s američkom povjesničarkom Elinor Murray Despalatović

Predstavljanje knjige “Ljudevit Gaj i ilirski pokret”


Odgovori