Kolokvij “Suvremeni historiografski i filološki izazovi Panonskog instituta u Gradišću”

Poštovani, poštovane,

Hrvatska matica iseljenika ima čast pozvati vas na k o l o k v i j Suvremeni historiografski i filološki izazovi Panonskog instituta u Gradišću koji će se održati u srijedu 18. svibnja s početkom u 12 sati u dvorani HMI, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

U okviru kolokvija, koji će propitivati recentne kulturne prakse južnog Gradišća 21. stoljeća, bit će predstavljene tri nove knjige u izdanju Panonskog instituta:  Povijest Hrvatske i hrvatskog naroda autora dr. sc. Dragutina Pavličevića, Gradišćanskohrvatske panonske teme (2) autora dr. sc. Roberta Hajszana te novi broj Panonskog ljetopisa, uz brošuru Sanctus Martinus.O knjigama će govoriti, uz autore, ravnatelj HMI mr. sc. Marin Knezović; cenzenti prof. dr. sc. Željko Holjevac i prof. dr. sc Sanja Vulić; dr. sc. Tomislav Jelić; nakladnik dr. sc. Robert Hajszan (Pinkovac, Gradišće, Austrija) i dr. sc. Dragutin Pavličević.

Moderatorica: Vesna Kukavica, voditeljica Odjela za nakladništvo HMI

 

Radujemo se susretu!

***

Panonski institut    kulturno središte južnog Gradišća

 

Prije 23 godine, točnije potkraj 1993., povjesničar i filolog dr. sc. Robert P. Hajszan osnovao je u svom rodnom mjestu Pinkovcu/Güttenbachu u južnom Gradišću u Austriji Panonski institut s ciljem jačanja kulturne i nakladničke djelatnosti Hrvata na jugu Gradišća. Rezultati djelovanja Panonskog instituta zorno se mogu pratiti u dvadesetak svezaka Panonskog ljetopisa koji ukupno opsežu preko deset tisuća stranica – pisanih na više jezika iz pera brojnih suradnika s panonskog multikulturnog i multietničkog prostora u srcu Srednje i diljem jugoistočne Europe. Svescima Panonskog ljetopisa pridružene su tijekom zadnja dva desetljeća razne čitane monografije s područja književnosti i povijesti kako na standardnom hrvatskom jeziku tako i na gradišćanskohrvatskom poput povjesnice dr. sc. Dragutina Pavličevića u izdanju Panonskog instituta  Kolokvij Suvremeni historiografski i filološki izazovi Panonskog instituta u Gradišću predočit će vam niz zanimljivosti iz aktualnog kulturnog života južnog Gradišća.

Odgovori