Politik und Gesellschaft im Vilayet Kosovo und im serbisch beherrschten Kosovo. Berichte der österreichisch-ungarischen Konsuln aus dem zentralen Balkan (1870-1914)

Oliver Jens Schmitt i Eva Anne Frantz su uredili knjigu izvještaja austrougarskog konzulata iz Skopja, Prizrena i Kosovke Mitrovice pod naslovom „Politik und Gesellschaft im Vilayet Kosovo und im serbisch beherrschten Kosovo. Berichte der österreichisch-ungarischen Konsuln aus dem zentralen Balkan (1870-1914)“. Izvještaji govore o stanju u Vilajetu Kosovo (provinciji koja je obuhvatala teritorij današnjeg Kosova, sjeverni dio današnje Republike Sjeverna Makedonija i Sandžak) koncem 19. i početkom 20. stoljeća. Ovo je najopsežnije izdanje takvih izvora posljednjih desetljeća, koje osvjetljava politiku, društvo, privredu, religiju i obrazovanje u Vilajetu Kosovo i stoga služi kao polazna tačka za daljnja istraživanja Osmanskog carstva, ali zbog često plastičnih opisa može funkcionirati i kao odlično štivo za čitanje.

Za historiografiju u BiH ovi izvještaji su korisni jer sadrže i neke informacije o iseljenicima iz Bosne i Hercegovine poslije 1878. i njihovom položaju u osmanskom Sandžaku.

Izvor:

https://verlag.oeaw.ac.at/politik-gesellschaft-vilayet-kosovo-serbisch-beherrschten-kosovo

Preuzeto s portala Historiografija.ba:

https://www.historiografija.ba/article.php?id=206


Odgovori