History Fest (2 – 5. 9. 2020): Izazovi pluralizma

History Fest, koji se u Bosni i Hercegovini ove godine održava po četvrti put, podijeljen je u dva formata i dva dijela: prvi dio će biti virtualni, i održat će se u terminu koji smo najavili: od 2. do 5. septembra, a drugi dio će se održati „uživo“ do kraja godina kada to okolnosti u vezi s korona virusom dopuste.

Virtualni dio Festa će početi doktorskom radionicom 2. septembra. U radionici sudjeluju doktoranti koji istražuju teme o pluralizmu u jugoistočnoj Evropi u doba kasnog socijalizma. Napominjemo da je ovo prvi dio radionice: drugi dio, uživo, bit će do kraja godine, ako se stabilizira situacija u vezi sa korona virusom.

Potom će se razgovarati o pluralizaciji političke scene u Bosni i Hercegovini početkom 1990-ih godina. Šta je značila ta politička pluralizacija? Koliko su tadašnji politički akteri bili svjesni posljedica pluralizacije? Koliko je Savez komunista do 1990. već bio pluralan? Kako su se SSRN i SSO transformirali u političke stranke? Šta je to značilo? Šta je značilo stvaranje nacionalnih političkih stranaka? O tome razgovaramo sa nekim od tadašnjih političkih lidera.

Sastavni dio Festa su razgovori sa pojedinim historičarima o temi Historičari u javnosti, te Razgovor s Autorom, u kojem se razgovara sa autorima nekih historiografskih knjiga.

Zanimljiv će biti i razgovor o temi: Historiografija i nacionalizam.

Čitav History Fest će se moći pratiti na stranici History Festa te na youtube kanalu.

Izvor, program i dodatne obavijesti:

https://www.historiografija.ba/article.php?id=210

https://www.facebook.com/Historiografijaba-102302931225442/

https://www.historyfest.ba/

https://www.facebook.com/History-Fest-1853255024801877/

Odgovori