Predstavljanje knjige Ivana Miškovića i Andreja Badera „Iz tajnog arhiva načelnika Službe bezbjednosti 1963. – 1971.“ u Vinkuranu

U četvrtak, 27. kolovoza 2020. s početkom u 18 sati u vinkuranskom kamenolomu “Cave Romane” održat će se predstavljanje nove knjige autora Ivana Miškovića i Andreja Badera „Iz tajnog arhiva načelnika Službe bezbjednosti 1963. – 1971.“.  U programu će također sudjelovati Mattias Stojanović, David Orlović te Ratko Lorencin.

Radi se o knjizi koja na 600 stranica obrađuje političko i vojno djelovanje general-pukovnika Ivana Miškovića, u periodu od lipnja 1966. do svibnja 1971. godine, ekskluzivno i integralno predstavljajući dnevna ili tjedna Miškovićeva izvješća predsjedniku SFR Jugoslavije, Josipu Brozu Titu. Originalni dokumenti korišteni isključivo u internoj komunikaciji Mišković-Tito, vezani su uz djelovanje kontraobavještajne službe prema vojsci i građanima pod nadzorom tadašnje Službe državne bezbjednosti. Knjiga „Iz tajnog arhiva“ nadovezuje se i kronološki na knjigu „General iz Premanture“, (2019.), u kojoj je obrađen period od 1905. i otvaranja Hrvatske čitaonice u Premanturi, tragičnog iseljavanja istarskih Hrvata tijekom talijanske uprave, Drugog svjetskog rata do uklanjanja Aleksandara Rankovića s političke scene 1966. godine.

I prvu i drugu knjigu o general-pukovniku Ivanu Miškoviću, danas stogodišnjaku i najstarijem Premanturcu autorski potpisuju sam Ivan Mišković i povjesničar Andrej Bader, ujedno i urednik obje knjige, u nakladi Općine Medulin.

Lokacija održavanja promocije – kamenolom u Vinkuranu – odabrana je imajući na umu trenutnu situaciju u želji da se događaj održi poštujući sve protu-epidemiološke mjere na snazi. Iz tog razloga, obavezna je prijava, odnosno najava dolaska i molimo sve zainteresirane posjetitelje da se jave u Općinu Medulin (telefonom na broj 385-657 ili e-mailom na adresu sonja@medulin.hr). Kako događaj započinje u 18 sati, mole se posjetitelji da stignu do ulaza u vinkuranski kamenolom do 17.30 te sa sobom ponesu osobne iskaznice, a djelatnici Općine Medulin će ih od 17.30 na ulazu (kod rampe) evidentirati prema popisu i prethodnim najavama dolaska.

Mole se posjetitelji da se i u ovoj prilici pridržavaju propisanih mjera Stožera CZ i Zavoda za javno zdravstvo RH.

Izvor: https://ipd-ssi.hr/?p=15421


Odgovori