Povijesni vodič po Golom otoku

U velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu, u četvrtak, 09. srpnja, predstavljen je kratki povijesni vodič po Golom otoku. 

Autori vodiča su dr. Martin Previšić s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Vladi Bralić, doktorand na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i dr. Boris Stamenić, koordinator programskog područja Kultura sjećanja u Documenti. Datum prezentacije odabran je zbog njegove simbolike. Predstavljanjem vodiča i popratnom panel diskusijom s gostima obilježena je 71. godišnjica dolaska prvih zatočenika na Goli otok u srpnju 1949. godine. 

U pozdravnim govorima, nazočnima su se obratile Türkan Karakurt, voditeljica zagrebačkog ureda Zaklade Friedrich Ebert i Vesna Teršelič, voditeljica Documente, koja je podsjetila da se nakon prošlogodišnjeg isteka rješenja o preventivnoj zaštiti Golog otoka nastavlja daljnja devastacija preostalih zgrada i pozvala Ministarstvo kulture i lokalne uprave na izdvajanje sredstava za izradu konzervatorske podloge. Publikacija u izdanju Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i zagrebačkog ureda Zaklade Friedrich Ebert predstavlja doprinos u memorijalizaciji Golog otoka, izgradnji kulture sjećanja kao i doprinos demokratskom obrazovanju društva u cjelinu, istaknuto je od strane više govornika tijekom prezentacije. 

Uz moderatora panela, dr. Boris Stamenića iz Documente, u diskusiji su sudjelovali dr. Renata Jambrešić Kirin s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu te g. Ivo Pejaković, ravnatelj Javne ustanove Spomen područje Jasenovac. Renata Jambrešić Kirin govorila je o istraživanju o zatočenicama na Golom otoku i drugim lokalitetima tijekom razdoblja Informbiroa te o transgeneracijskom prenošenju traumi uzrokovanih boravkom u logorima. Ivo Pejaković iznio je svoja iskustva višegodišnjeg rada na različitim pozicijama u sklopu JUSP Jasenovac te podržao ideju institucionalne zaštite nekadašnjeg lokaliteta na Golom otoku. 

Snimku panel prezentacije možete pogledati na web stranici zagrebačkog ureda Zaklade Friedrich Ebert: https://www.fes-croatia.org/news/article/zagreb-972020/

Vodič se na hrvatskom i engleskom jeziku nalazi u prilogu.

Goli otok Hrvatski

Goli otok Engleski

Izvor: https://www.documenta.hr/hr/povijesni-vodi%C4%8D-po-golom-otoku.html

Odgovori