Subversive festival – panel “Rađanje globalnog svijeta”

Rađanje globalnog svijeta

 

Gosti: Dubravka Stojanović, Budimir Lončar, Nenad Zakošek i Hrvoje Klasić

 

Moderator: Igor Despot

 

Prošlo je već petnaest godina od 11. rujna i propasti koncepta kraja povijesti kao ideološke borbe uz pobjedu čovjeka liberalne demokracije, kako je vrlo često shvaćano djelo The End of the History and the Last Man Francisa Fukuyame. U svijetu se otad sukobljavaju različiti modeli upravljanja teritorijem, u kojima je čak upitan koncept Ujedinjenih naroda i država kao takvih.

 

Brojne države u Aziji i Africi u međuvremenu su postale disfunkcionalne, klimatske promjene uzimaju svoje žrtve, a Zapad (onaj zamišljeni pobjednik s liberalnom demokracijom kao temeljnom podlogom) sve se manje snalazi u novim okolnostima u svijetu. Pojava ISIL-a, koji je u savezništvu s brojnim islamističkim pokretima zaposjeo dijelove više država, ostavlja svijet u nedoumici kako dalje. Koncept kalifata ujedno bi gospodario i teritorijem, dok teroristički napadi i rijeke izbjeglica dovode Europsku uniju i Sjedinjene Američke Države do odustajanja od principa demokracije. Tako se turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan doživljava kao poželjan partner, usprkos potpunom odustajanju od osnovnih ljudskih sloboda.

 

Nove tehnologije pomažu u organizaciji raznih prosvjeda i revolucija, Rusija se ponovno probudila i obnovila svoju snagu autokratskim vođenjem države, a Kina je prošle godine po prvi put smijenila SAD s pozicije vodeće svjetske ekonomije. U Europskoj uniji probudila se desnica, na vlast dolaze autokratski režimi, a u svemu tome ne zaostaje ni Balkan. Stanje u zemljama nastalim raspadom Jugoslavije (s iznimkom Slovenije) te u Bugarskoj zabrinjava. Provodi se revizija povijesti, na vlasti su autokratske osobe i režimi, a nacionalizam ponovno postaje mainstream. O svemu tome raspravljat će se na ovom panelu koji ugošćuje Dubravku Stojanović, profesoricu Filozofskog fakulteta u Beogradu i autoricu recentne knjige o globalnom svijetu, političara i nekadašnjeg ministra vanjskih poslova SFRJ  Budimira Lončara, predsjednika Vijeća GONG-a i profesora na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Nenada Zakošeka te povjesničara Hrvoja Klasića.

 

Izvor: http://subversivefestival.com/konferencija/radanje-globalnog-svijeta/

Odgovori