Promocija knjige “Gladijadori: povijest svakodnevnog života u Hrvatskoj s pokojom turističkom preporukom” u Osijeku

Znate li gdje se za Osmanlija jeo najbolji sladoled, što Katherine Hepburn radi u Županji, zašto su koze morale proći bolni makeover i koji je to američki pisac malom Nikoli iz Smiljana spasio život…?

Odgovori na ta i ostala pitanja mogu se (pro)naći u “Gladijadorima: povijesti svakodnevnog života u Hrvatskoj s pokojom turističkom preporukom”. Iza ove popularno-znanstvene studije krije se skupina mladih povjesničara-praktičara (Luka Jakopčić, Lucija Bakšić, Jelena Kulušić, Damir Stanić i Zoran Turk) okupljenih oko projekta „Culsperience: Croatia to know“. Knjiga stilski kombinira elemente historiografske studije, turističkog vodiča i putopisa, dok geografski obuhvaća prostor cijele Hrvatske. Slično je i s vremenskim okvirom – uskače kako u cipele starih Vučedolaca, tako i u visoke pete modernih šopingholičarki.

O knjizi govore autor knjige Luka Jakopčić,  Mislav Matišić iz Turističke zajednice OBŽ, dr.sc. Dinko Župan iz Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje te Jasmina Krkić Poznić vlasnica pansiona Maksimilian u osječkoj Tvrđi.

Predstavljanje se održava na otvorenom, u Muzeju Slavonije, u sklopu Muzejskog četvrtka, 9. srpnja 2020. s početkom u 19:00 sati, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Izvor: https://mso.hr/?p=10527

Odgovori