Izložba “Ne / Izliječeni sveci”


vrijeme: 04.05.2016. – 04.06.2016.


 


mjesto: Zagreb, Domitrovićeva kula, Kaptol 31


 


 Izložba pod nazivom ‘Ne / Izliječeni sveci’ koja predstavlja istraživačke i konzervatorsko-restauratorske radove na polikromiranim drvenim skulpturama iz Dijecezanskoga muzeja Zagrebačke nadbiskupije, otvara se u dvorani ‘Vijenac’ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, 4. svibnja o.g. u 19 sati. Nakon svečanog otvorenja, izložba će se do 4. lipnja 2016. moći pogledati u Domitrovićevoj kuli (Kaptol 31).


 


 


Tekst uz izložbu:


 


 Ne/Izliječeni ili ne/izlječivi?


 /istraživački i konzervatorsko-restauratorski radovi na skulpturama iz Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije


 


 izv. prof. mr. art. Zvjezdana Jembrih, asist. mag. art. Ana Božičević


Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina


 Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu


 


 Izložba Ne/Izliječeni sveci rezultat je višegodišnje suradnje Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2007. godine do sada u toj je suradnji u sklopu nastave, restauratorske prakse i diplomskih radova studenata spašeno, istraženo, konzervirano i/ili restaurirano 40-ak polikromiranih drvenih skulptura, koje su nakon prestanka javnoga rada Dijecezanskog muzeja (1971.) bile pohranjene u neodgovarajućim uvjetima čekajući bolja vremena.


 


 Kriterij odabira skulptura i prioritet našega djelovanja bio je – spasiti najugroženije, na tragu principa Kamila Dočkala na kojemu se zasniva Dijecezanski muzej  – uzeti ono što je odbačeno.


 


 Tim skulpturama, davno isključenima iz njihovih cjelina i njihova liturgijskog konteksta, često vrlo oštećenima, krnjima, u nekim slučajevima i neprepoznatljivima, nije vraćen puni sjaj, ali im je vraćena vrijednost, prepoznatljivost,  dostojanstvo (duhovne i materijalne) baštine, a nadamo se da će im biti vraćen i dostojan dom.


 


 Interdisciplinarnost – suradnja s prirodoslovnim i humanističkim disciplinama jest conditio sine qua non konzervatorsko-restauratorske struke, kao i nastave na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina, a edukacija – prenošenje u budućnost, prvotna nam je zadaća. Dvojakost (sakralnih) umjetnina, njihova materija  i njihova duhovna uloga, dala je smjernice našemu radu, a tim slijedom i ovoj interdisciplinarnoj izložbi.


 


 Organizatori izložbe: Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt i Zagrebačka nadbiskupija, Nadbiskupski duhovni stol.


 


Izvor: http://www.culturenet.hr/


 


Odgovori