Predstavljanje knjige “Zvijezda baruna Beckersa – sentimentalna povijest Nutarnjeg grada”

U Muzeju Slavonije Osijek, u utorak 7. srpnja 2020. s početkom u 19:00 sati autor Milovan Tatarin predstavit će knjigu “Zvijezda baruna Beckersa – sentimentalna povijest Nutarnjeg grada”. Zvijezda baruna Beckersa iz tame prošlosti izvlači nepoznate živote stvarnih osoba, koje su svojom sudbinom i pozivom bile vezane uz Nutarnji grad, uz znamenitu austrijsku osječku Tvrđu.

Milovan Tatarin, ugledni povjesničar književnosti i sveučilišni profesor, napisao je knjigu utemeljenu na povijesnim izvorima, pri čemu je lakune u arhivskim dokumentima upotpunio fikcionalnim narativom. Iz historiografskih fragmenata Tatarin je rekonstruirao neobične doživljaje i sudbine baruna Johanna Beckersa, kovača Matthiasa Vigla, tiskara Ivana Divalta, glumca Josepha Novaka, prodavača kave Perzijanca Johanna Manucka i mnogih drugih. Njihove priče čitatelju posreduje lucidan i duhovit, autorefleksivan i raspoložen pripovjedač, koji ni u jednom trenutku ne skriva što je povijest, a što domišljanje, odnosno koje su granice njegova uvida i njegove pozicije, pokazujući time da je jedina istina književnoga teksta i umijeće samoga pripovijedanja.

Svaka Tatarinova priča nosi naziv po jednom objektu u Nutarnjem gradu (Generalat, Vodena vrata, Karlov bastion, Hornwerk, Zavjetni stup Svetoga Trojstva itd.), uz koji autor veže i priču o pojedinačnom liku. Osobita je to mješavina povijesti i literature, fikcije i fakcije, koja pred unutarnjim pogledom čitatelja iz krhotina i prašine prošlosti uskrsava život u osječkoj vojnoj utvrdi (kronološki, pretežno u 18. stoljeću), podsjećajući da u svakoj povijesti ima zamišljanja kao što i u svakom lijepom zamišljanju zacijelo ima istine.

Tatarinovom knjigom Osijek i njegov Nutarnji grad dobili su posvetu kakvu nema ni jedan grad u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire. O knjizi će, uz autora,  govoriti  Denis Detling, Marina Vinaj, Grgur Marko Ivanković i Tanja Bertok. Događaj je organiziran usklopu Osječkogljeta kulture 2020., a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Izvor: https://mso.hr/?p=10524

Odgovori